Koenigsegg: «Ζήτημα χρόνου τα 500+ χλμ./ώρα»

Με την παρουσίαση του Jesko Absοlut, πριν 4 χρόνια, ο Christian von Koenigsegg ξεκαθάριζε τις προθέσεις του ταχύτερου αυτοκινήτου που έχει παρουσιάσει, αλλά και πρόκειται να παρουσιάσει η εταιρία του. Καλά διαβάσατε. Σύμφωνα με τον Koenigsegg, η εταιρία του δεν πρόκειται να εξελίξει ταχύτερο μοντέλο από το Absolut. Όχι γιατί δεν μπορεί, ή δεν θα βρει την ευκαιρία με την πρόοδο της τεχνολογίας, αλλά γιατί απλούστατα αποσύρεται από τον «πόλεμο» της τελικής ταχύτητας. Η τελευταία κανονιά, μάλιστα, θα είναι πυρηνικό χτύπημα, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 500 χλμ./ώρα!

Ο Σουηδός, βέβαια, αποσαφήνιζε πως προτεραιότητα ήταν -και παραμένει- άλλη: «Πρωτίστως μας ενδιαφέρει η κατάρριψη των 490,47 χλμ./ώρα της Chiron SS 300+, δευτερευόντως η επίτευξη των 500 χλμ./ώρα και αν όλα έχουν πάει κατ’ ευχήν, να δούμε μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε. Κάτι, ωστόσο, που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η τοποθεσία, η θέληση του οδηγού κλπ». Νωρίτερα, πάντως, είχε ρίξει τη βόμβα του: «Βάσει υπολογισμών, που αφορούν την επιφάνεια πρόσπτωσης, το συντελεστή οπισθέλκουσας, την ισχύ, την καμπύλη απόδοσης αυτής, την κλιμάκωση του κιβωτίου, την αντοχή των ελαστικών και πολλών ακόμα παραμέτρων, μπορούμε να φτάσουμε στα 531 χλμ./ώρα με το Absolut. Οι προσομοιώσεις το έχουν δείξει. Μιλάμε για θεωρία, βέβαια, όμως τα δεδομένα λένε πως μπορεί να γίνει».

Ο von Koenigsegg παραδέχεται πως τόσο ο ίδιος, όσο και η ομάδα μηχανικών-δοκιμαστών, δουλεύουν πάνω στην ιστορική κατάρριψη της «500άρας». Μάλιστα, δηλώνει πεπεισμένος πως δεν θα αργήσουν να τρελαθούν τα μετρητικά όργανα: «Έχουμε τον αεροδιάδρομό μας. Έχουμε τους υπερ-υπολογιστές και τους εξομοιωτές. Έχουμε πάει σε αεροδυναμική σήραγγα στη Γερμανία, και με το Jesko Absolut και με το Attack. Ξέρουμε ακριβώς πώς επιδρά η αεροδυναμική στο αυτοκίνητο. Μεταφέραμε όλα τα δεδομένα σε δυναμόμετρο, για να συνυπολογίσουμε την αντίσταση των ελαστικών και του αέρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως στον κόφτη (σ.σ. στις 8.500 σ.α.λ.) της 9ης ταχύτητας, η ταχύτητα ξεπερνά τα 500 χλμ./ώρα. Είμαι σίγουρος πως δεν θα αργήσουμε να το κάνουμε και στην πραγματικότητα

Get it on Google Play Download on the App Store