Η Koenigsegg πολτοποίησε ρεκόρ της Porsche (+video)

Η Koenigsegg μας έχει συνηθίσει σε ρεκόρ ταχύτητας, όχι ταχύτερου γύρου. Το Jesko, όμως, είπε να κάνει τη διαφορά, μπήκε στην πίστα Gotland Ring και έκανε την Porsche να ψάχνει αυγά και πασχάλια.

Το σουηδικό hypercar ήταν εξοπλισμένο με το πακέτο Attack, που ντύνει το αμάξωμα με το κατάλληλο αεροδυναμικό πακέτο για την παραγωγή κάθετης δύναμης. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην αεροτομή, αλλά πολλή δουλειά κάνουν επίσης το splitter και τα ακροπτερύγια στον εμπρός προφυλακτήρα, τα side skirts και εννοείται ο διαχύτης. Το Absolut, αντίθετα, στοχεύει στην τελική ταχύτητα και φημολογείται πως αγγίζει, μπορεί και να σπάει, το φράγμα των 500 χλμ./ώρα. Οπότε δεν αποκλείεται το Jesko να κάνει ρεκόρ τόσο στις στροφές, όσο και στις ευθείες.

Επιστρέφοντας στα κατορθώματα του πισταδόρικου Jesko, με τον δοκιμαστή της εταιρίας Niklas Lilja στο τιμόνι, το χρονόμετρο σταμάτησε στο 2.56.97 και διέλυσε το προηγούμενο ρεκόρ, κατά σχεδόν 8 δευτερόλεπτα! Η Porsche 911 GT3 RS MR είχε τα πρωτεία μέχρι σήμερα, με ένα 3.04.83 στο Gotland Ring. Φυσικά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης μεταξύ των δυο αυτοκινήτων, καθώς το Koenigsegg είναι τουλάχιστον δυο κατηγορίες πάνω σε χαρακτηριστικά και ισχύ. Αλλά το ρεκόρ, είναι ρεκόρ. Και μάλιστα χωρίς καν να πηγαίνει στο φουλ. Ο Lilja δήλωσε πως οδήγησε «περίπου στο 90%», ενώ και ο twinturbo 5.0 V8 λειτουργούσε με απλή βενζίνη 93 οκτανίων, ούτε καν 100άρα. Τα 1.625 στις 8.500 σ.α.λ. και 1.500 Nm ροπής παράγονται με βιοαιθανόλη E85, με την ισχύ να πέφτει στα 1.300 άλογα όταν χρησιμοποιείται αμόλυβδη 100 οκτανίων. Κάτι που σημαίνει πως το ρεκόρ επιτεύχθηκε με ακόμα χαμηλότερη ισχύ, λόγω 93άρας βενζίνης.

Με άλλα λόγια, το Jesko Attack έκανε ρεκόρ με σχεδόν 8 δλ. καλύτερο χρόνο γυρνώντας σχετικά «στο χαλαρό» την πίστα. Περιμένουμε να δούμε πόσο περισσότερο θα «καταστρέψει» τα χρονόμετρα, με τον κινητήρα σε πλήρη δυναμική και τον οδηγό να τα δίνει όλα για όλα.

Get it on Google Play Download on the App Store