Η Ford κέρδισε «περπατώντας» το Pikes Peak (+video)

Σε υγιεινό περίπατο για το Ford SuperTruck εξελίχθηκε το φετινό Pikes Peak, καθώς το ηλεκτρικό αγροτικό των 1.600 ίππων κέρδισε με τέτοια άνεση τη θρυλική ανάβαση, ώστε το κατάφερε παρότι χρειάστηκε να σταματήσει και να επανεκκινήσει κατά τη διάρκεια της προσπάθειας.

Ο Romain Dumas ανέλαβε να δώσει τη νίκη στους Αμερικανούς, γράφοντας ένα πολύ καλό 8.53.553 και κατακτώντας τη νίκη με διαφορά άνω των 10 δευτερολέπτων από τον δεύτερο, που ήταν ένα ηλεκτρικό μονοθέσιο ονόματι Wolf GB08 (9.04.454). Τρίτο ήρθε το Hyundai Ioniq 5 N ΤΑ με τον Dani Sordo στο τιμόνι, σταματώντας το χρονόμετρο στο 9.30.852. Ο Dumas δεν κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ της Ford, που κρατάει ο ίδιος από πέρσι με το SuperVan 4.2  και χρόνο 8.47.682, ωστόσο υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αστερίσκος.

Το F-150 Lightning SuperTruck παρουσίασε μηχανική βλάβη εν μέσω του περάσματος, αναγκάζοντας τον Γάλλο πιλότο να σταματήσει εντελώς, να σβήσει το αυτοκίνητο και να επανεκκινήσει όλα τα συστήματα (restart, με άλλα λόγια) – όλα αυτά ενώ έγραφε το χρονόμετρο. Το εν λόγω απρόοπτο στοίχισε κοντά στο μισό λεπτό (26 δλ.), όμως δεν ήταν αρκετό για να στερήσει τη νίκη από το ηλεκτρικό υπερ-pick up. Χωρίς τη βλάβη, δεδομένα ο χρόνος θα ήταν κάτω από 8 λεπτά και 30 δλ., κάτι που θα συνέτριβε την περσινή επίδοση του SuperVan 4.2. Δεν χάθηκε ο κόσμος, όμως, μπορεί να προσπαθήσει και του χρόνου, με τη βελτιωμένη εκδοχή του SuperTruck.

Στη συγκεκριμένη αναλαμβάνουν τρεις 6φασικοί κινητήρες STARD UHP και μπαταρίες NMC Li-Polymer Ultra High Performance επίσης της STARD,  με έναν κινητήρα να τροφοδοτεί τους εμπρός τροχούς και δύο τους πίσω. Η συνολική ισχύς ξεπερνά τα 1.600 άλογα,  με τις ζάντες μαγνησίου, τα κεραμικά δισκόφρενα, τα σλικ ελαστικά της Pirelli και η ειδικά εξελιγμένη ανάκτηση ενέργειας, επίσης παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις απίστευτες επιδόσεις που υπόσχεται το SuperTruck. Ουδεμία σχέση εννοείται το SuperTruck με το F-150 Lightning παραγωγής, όπως φαίνεται με την πρώτη ματιά. Τεράστια αεροδυναμικά βοηθήματα συνθέτουν στην ουσία το ανθρακονημάτινο αμάξωμα, με το τριών επιπέδων splitter μπροστά και τη θηριώδη αεροτομή πίσω να δεσπόζουν και να βοηθούν στην παραγωγή 2.721 κιλών κάθετης δύναμης στα 241 χλμ./ώρα. Συγκριτικά, το SuperVan παράγει λιγότερο από 2 τόνους (1.995 κιλά) στην ίδια ταχύτητα.

Get it on Google Play Download on the App Store