Η Ford εξαΰλωσε ρεκόρ στο Pikes Peak (+video)

Η Ford κατέβασε στο φετινό Pikes Peak το SuperVan 4.2, με έναν και μόνο σκοπό: την κατάρριψη του ρεκόρ ταχύτερου χρόνου στην κατηγορία Open. Στο τιμόνι πήρε θέση ο ειδήμων της θρυλικής ανάβασης, Romain Dumas, τα χρονόμετρα άρχισαν να γράφουν, και έπειτα από 156 στροφές, 19,9 χιλιόμετρα ανηλεούς πίεσης και 1.441 μέτρα υψομετρικής διαφοράς (στα 2.835 μέτρα υψόμετρο ξεκινά η ανάβαση, στα 4.302 χλμ. ολοκληρώνεται), το ρεκόρ είχε γίνει θρύψαλα!

Ο Γάλλος πιλότος διαχειρίστηκε μαεστρικά τα 1.400 άλογα και τους σχεδόν 2 τόνους (1.995 κιλά) του ηλεκτρικού υπερ-βαν, ολοκληρώνοντας τη διαδρομή μέσα σε 8.47.682, τη στιγμή που η προηγούμενη καλύτερη επίδοση ήταν στο 9.24.433. Το SuperVan 4.2 και ο Dumas, δηλαδή, διέλυσαν το απερχόμενο ρεκόρ όχι για 1, 5 ή 10, αλλά για σχεδόν 37 ολόκληρα δευτερόλεπτα! Κι αυτό παρότι το SuperVan 4.2 είναι αρκετά πιο κάτω σε ισχύ από το 4.0, το οποίο απέδιδε κοντά στα 2.000 άλογα. Αρκετά πιο κάτω, όμως, είναι και σε βάρος, ζυγίζοντας πάνω από 400 κιλά λιγότερο και αποδεικνύοντας άλλη μια φορά, πως πολλές φορές το πόσα κιλά, όχι το πόσα άλογα, κουβαλάει ένα αυτοκίνητο είναι πιο σημαντικό, ειδικά όταν μιλάμε για ηλεκτρικά και οδήγηση σε στροφές.

Προερχόμενο από το SuperVan 4.0, το SuperVan 4.2 επανασχεδιάστηκε πλήρως με επίκεντρο την αεροδυναμική. Στόχος των αλλαγών ήταν αφενός η αεροδυναμική απόδοση στο μεγάλο υψόμετρο στο οποίο διεξάγεται το Pikes Peak, αφετέρου η αύξηση της κάθετα παραγόμενης δύναμης, η οποία φτάνει πάνω από τα 1.995 κιλά με ταχύτητα 241 χλμ./ώρα. Τα βασικά χαρακτηριστικά της αεροδυναμικής περιλαμβάνουν ένα ελαφρύ σπόιλερ από ανθρακονήματα στο πίσω μέρος και ένα εμπρός splitter, που βοηθούν το SuperVan 4.2 να παραμείνει «κολλημένο» στην άσφαλτο και στις στροφές του αμερικανικού βουνού.

Βελτιώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο σύστημα μετάδοσης κίνησης. Μειώνοντας τον αριθμό των 6φασικών κινητήρων STARD UHP από τέσσερις σε τρεις και χρησιμοποιώντας τις κυψέλες NMC Li-Polymer Ultra High Performance της STARD, το βαν επιτυγχάνει βέλτιστη αναλογία ισχύος/βάρους (μόλις 1,42 κιλά/ίππο) ενώ διατηρεί το σύστημα τετρακίνησης με έναν κινητήρα να τροφοδοτεί τους εμπρός τροχούς και δύο τους πίσω, συνολικά με πάνω από 1.400 άλογα. Οι ζάντες μαγνησίου, τα κεραμικά δισκόφρενα, τα σλικ ελαστικά της Pirelli και η ειδικά εξελιγμένη ανάκτηση ενέργειας, επίσης έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον εξαιρετικό χρόνο που κατάφερε το SuperVan 4.2.

Get it on Google Play Download on the App Store