Επένδυση δισεκατομμυρίων της BYD στην Τουρκία

Όσο η Ελλάδα βλέπει το τρένο των βιομηχανικών εξελίξεων να περνά από μπροστά της, η Τουρκία κλείνει εισιτήριο στην πρώτη θέση. Οι γείτονες γίνονται δέκτες άλλης μιας τεράστιας επένδυσης από αυτοκινητοβιομηχανία, αυτή τη φορά με τη BYD σε ρόλο συνεργάτη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κινεζικός κολοσσός ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία για την ανέγερση ενός ολοκαίνουργιου εργοστασίου στην Τουρκία, συγκεκριμένα στη Μανίσα (άλλως γνωστή ως Μαγνησία Μ. Ασίας), επενδύοντας συνολικά πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια (κοντά στα 930 εκατομμύρια ευρώ). Ο ίδιος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να ανακοινώσει τη σύναψη της συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών, δείγμα του πόσο βάρος ρίχνουν οι Τούρκοι σε ζητήματα του είδους. Η κίνηση της BYD φυσικά έχει να κάνει με τους δασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αυτομάτως αποκτά μονάδα παραγωγής σε εδάφη της Γηραιάς Ηπείρου και αποφεύγει το «χαράτσι» της Κομισιόν.

Όχι ότι δέχεται μεγάλο πλήγμα, καθότι το ύψος των δασμών στα BYD τοποθετείται στο 17,4%. Εκείνο της SAIC (βλέπε MG), για παράδειγμα, εκτινάσσεται στο 38,1% ενώ άλλες μάρκες φτάνουν μέχρι το 48,1%. Κάτι που σημαίνει ότι το παράδειγμα της BYD, δεδομένα θα ακολουθήσουν και άλλοι Κινέζοι κατασκευαστές. Η Τουρκία έχει «μυριστεί» το χρυσωρυχείο, ανοίγοντας συζητήσεις με τους μεγαλύτερους της χώρας (SAIC, Geely και Great Wall Motors, κερδίζοντας ήδη τη BYD). Κίνηση που όχι μόνο φέρνει χρήματα στα ταμεία του κράτους και ανασταίνει την αγορά εργασίας, αλλά λύνει και τα προβλήματα της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικών.

Ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας, Φατίχ Κακίρ, δήλωνε πριν λίγες εβδομάδες ότι εάν μια κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία αποφάσιζε να ανοίξει ένα νέο εργοστάσιο αυτοκινήτων στη γείτονα, θα έφερνε μαζί της προνομιακές ευκαιρίες για επενδύσεις στον τομέα των μπαταριών. Να θυμίσουμε πως το TOGG αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στην αλυσίδα των προμηθευτών, καθώς οι Τούρκοι δεν έβρισκαν μπαταρίες για να ολοκληρώσουν την παραγωγή του. Κοντολογίς, και οι δυο κερδισμένοι στη ζεύξη Τουρκίας-Κίνας. Κι εμείς; Ατουταλέρ…

Get it on Google Play Download on the App Store