Πάτησε χώμα το νέο Lancia Ypsilon Rally HF (+video)

Με τεράστιο ενθουσιασμό και ακόμα μεγαλύτερη ευτυχία, σχεδόν στα όρια (μπορεί και πέρα) της συγκίνησης, μάθαμε πριν δυο μήνες ότι η Lancia επιστρέφει στα ράλλυ. Και το κάνει, επαναφέροντας τα ιστορικά γράμματα «HF». Όπλο των Ιταλών, φυσικά το νέο Ypsilon. Αρχικά στην κατηγορία R4, ωστόσο μελλοντικά δεν αποκλείεται συμμετοχή στη Rally2, ενδεχομένως και την κορυφαία Rally1. Μέχρι τότε, μια χαρά φέρνει θύμησες από Delta Integrale το Ypsilon, ειδικά όταν το οδηγεί ο θρυλικός Miki Biasion!

Ο Ιταλός γνωρίζει όσο λίγοι τη δόξα της Lancia εκ των έσω, έχοντας κατακτήσει δυο παγκόσμια πρωταθλήματα στο WRC (1988 και 1989) με την Integrale. Τι πιο ταιριαστό, λοιπόν, από το να γράψει ο ίδιος τα πρώτα επίσημα χιλιόμετρα του Ypsilon R4 HF; Το επίσημο video από την επιστροφή της Lancia στους αγώνες έπειτα από 30 χρόνια, είναι γεγονός. Κι όπως μπορούμε να δούμε, άνετα μπορεί να συμμετάσχει κανονικά σε ράλλυ ο 66χρονος Biasion, έστω σε event επίδειξης. Η τέχνη δεν ξεχνιέται, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Αναφορικά με το Ypsilon Rally 4 HF τώρα, η κίνησή του είναι έργο ενός υπερτροφοδοτούμενου τρικύλινδρου 12βάλβιδου μοτέρ 1.2 λίτρων, με απόδοση 212 ίππων και 290 Nm ροπής. Τα ηλεκτρονικά είναι υπόθεση της Magneti Marelli, ενώ η ανάρτηση προέρχεται από την Eibach. Η ισχύς περνά στους μπροστινούς τροχούς με μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων και μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, καλούμενη να κυνηγήσει τα χρονόμετρα με ένα βάρος 1.080 κιλών. Μια αντιστοιχία βάρους-δύναμης, που μας δίνει 5,09 κιλά ανά ίππο. Μπορεί να μη «γεμίζει» το μάτι όσο τα Rally2 και Rally1, όμως το Ypsilon R4 HF θέλει γερά χέρια για να πάει πραγματικά γρήγορα. Κι ο Massimo αποδεικνύει πως αυτά δεν χάνονται, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Get it on Google Play Download on the App Store