Επαναστάτης η νέα ηλεκτρική Lamborghini Lanzador

Η Lamborghini πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια του αμιγώς ηλεκτρικού crossover πρωτότυπου, 2+2 θέσεων GT μοντέλου Lanzador. Ωστόσο θα αργήσει να κυκλοφορήσει στους δρόμους, γιατί η παραγωγή του θα ξεκινήσει το 2028. Προφανώς η Lamborghini δεν βιάζεται, αφού μέχρι τότε θα έχουν κάνει την εμφάνισή τους νέες τεχνολογίες σχετικά με την ηλεκτροκίνηση.

Άλλωστε ο Stephan Winkelmann, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Automobili Lamborghini, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι η Lanzador «θα προσφέρει στους πελάτες μια νέα, απαράμιλλη οδηγική εμπειρία Lamborghini χάρη στις πρωτοποριακές τεχνολογίες». Το πρωτότυπο μοντέλο συνδυάζει τις επιδόσεις ενός σούπερ σπορ Lamborghini με διασκεδαστική αίσθηση, καθώς και την ευελιξία ενός οχήματος που μπορεί να οδηγηθεί καθημερινά, σύμφωνα με την ιταλική μάρκα.

H Lamborghini αναφέρει ότι η σχεδίαση του πρωτότυπου αυτού GT είναι εμπνευσμένη από διαστημόπλοια. H Huracan Sterrato επηρέασε σίγουρα τη Lanzador, μαζί με άλλες Lamborghini, όπως οι Sesto Elemento, Murcielago και Countach LPI 800-4. Για σπορ Lamborghini είναι ψηλή στα 1,5 μέτρα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι crossover. Άκρως εντυπωσιακό είναι και το εσωτερικό, δίνοντας την αίσθηση διαστημικού οχήματος με τις δύο ψηφιακές οθόνες και το έντονα φουτουριστικό στιλ. Υπάρχει όμως και η πρακτική πλευρά της Lanzador, αφού διαθέτει πορτμπαγκάζ κάτω από το κοντό και έντονα κεκλιμένο μπροστινό καπό, ενώ η μεγάλη γυάλινη πόρτα του χώρου αποσκευών ανοίγει διάπλατα. Τα ρυθμιζόμενα πίσω καθίσματα και ο μεταβλητός χώρος αποσκευών στο πίσω μέρος καθιστούν το πρωτότυπο αυτοκίνητο προσαρμόσιμο σχεδόν σε κάθε καθημερινή κατάσταση. Η Lamborghini έχει κάνει χρήση βιώσιμων υλικών, όπως δέρμα επεξεργασμένο με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, 100% μαλλί, ανακυκλωμένο ανθρακόνημα και πλαστικά, όπως και τμήματα από 3D εκτυπωτή.

Η Lamborghini Lanzador ενσωματώνει ένα ηλεκτροκινητήρα υψηλής ισχύος σε κάθε άξονα, με μέγιστη ισχύ άνω του ενός μεγαβάτ, δηλαδή πάνω από 1.360 ίππους. Περεταίρω τεχνικές πληροφορίες δεν ανακοινώθηκαν, αλλά σίγουρα το αυτοκίνητο θα είναι ταχύτατο. Η τετρακίνηση προσφέρει επίσης ενεργό e-torque vectoring στον πίσω άξονα για ιδιαίτερα δυναμική συμπεριφορά στις στροφές. Επίσης, η ενέργεια παρέχεται από μια νέας γενιάς μπαταρία υψηλής απόδοσης, εξασφαλίζοντας μεγάλη αυτονομία. Ο «πιλότος» της Lamborghini Lanzador θα μπορεί να ρυθμίζει τα διάφορα συστήματα δυναμικής συμπεριφοράς κατά την οδήγηση, μέσω χειριστηρίων στο σπορ τιμόνι. Η ενεργή ανάρτηση με κατευθυνόμενο πίσω άξονα και αερανάρτηση, θα προσαρμόζεται αυτόματα ανάλογα το δρόμο και την προκαθορισμένη ρύθμιση που έχει επιλέξει ο οδηγός.

Σημαντική θα είναι και η συνεισφορά της ενεργής αεροδυναμικής, γιατί μπορεί να αυξήσει την αυτονομία που παρέχει η μπαταρία, βελτιώνοντας παράλληλα τις επιδόσεις. Η νέα έξυπνη αεροδυναμική ενσωματώνει το σύστημα ALA (Aerodinamica Lamborghini Attiva): την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα μοντέλα Huracan Performante και Aventador SVJ, μαζί με νέα ενεργά αεροδυναμικά μέρη εμπρός και πίσω. Παράλληλα, στις ζάντες των 23 ιντσών, οι σχεδιαστές συνδυάζουν εξαγωνικά στοιχεία με αερολεπίδες για να ελαχιστοποιήσουν τις αναταράξεις στους τροχούς.

Get it on Google Play Download on the App Store