Suzuki Jimny & Hummer στην πιο αταίριαστη κόντρα (+video)

Suzuki Jimny και Hummer H2 έχουν τόση σχέση μεταξύ τους, όση η φυσαρμόνικα με τα ντραμς. Ανήκουν στην ίδια, ευρύτερη κατηγορία: αυτοκίνητα τα δυο πρώτα, μουσικά όργανα τα άλλα δύο. Κάπου εκεί σταματούν οι ομοιότητες, όσο κι αν αρκετές φορές πολλοί αναφέρονται στο Jimny ως «Hummerάκι» λόγω εκτός δρόμου δυνατοτήτων.

Παρόλα αυτά, το carwow θέλησε να τα βάλει σε κόντρες. Ξεκάθαρο φαβορί υπάρχει και δεν είναι άλλο, από το αμερικανικό θεριό. Μπορεί να ζυγίζει σχεδόν 3 τόνους (2.850 κιλά), όμως κάτω από το καπό έχει κι έναν 6.2 V8 394 ίππων και 574 Nm. Το Jimny μπορεί δίπλα του να μοιάζει φτερό στον άνεμο, χάρη στα 1.135 κιλά του, αλλά η ισχύς του 1.500άρη τετρακύλινδρου δεν ξεπερνά τα 102 άλογα και 130 Nm. Με μια απλή διαίρεση, κοινώς, βλέπουμε πως η αναλογία κιλών ανά ίππο ευνοεί ολοφάνερα το Hummer (7,23 κιλά/ίππο αντί 11,12). Να πεις ότι το Jimny υπερτερεί σε μετάδοση (5άρι χειροκίνητο αντί 5άρι αυτόματο) και αεροδυναμική; Να το πεις, έστω και με μπόλικη επιφύλαξη για το δεύτερο. Πόσο να καλύψει, όμως, από το χάσμα στη δύναμη;

Όπως αποδεικνύουν τα χρονόμετρα, τόσο ώστε παραλίγο να κάνει το «μπαμ»! To Jimny πέρασε τη γραμμή του τερματισμού στα 19,1 δλ, τη στιγμή που το H2 οριακά μπόρεσε να το περάσει στα 18,8 δλ. H τεράστια διαφορά στο βάρος έγειρε με ανάλογο τρόπο την πλάστιγγα στο φρενάρισμα, όπου το Suzuki είναι σαν να φοράει κεραμικά δισκόφρενα συγκριτικά με το Hummer. Σε δυο «τσαρουχώματα» από τα 100 χλμ./ώρα, το Jimny σταμάτησε 40 και 80 ολόκληρα μέτρα νωρίτερα από το H2! Κι ας έχει ταμπούρα πίσω, σε σύγκριση με τους αεριζόμενους δίσκους εμπρός-πίσω του Αμερικάνου.

Get it on Google Play Download on the App Store