«Σαΐτα» η κορυφαία Alpine A110 στην autobahn (+video)

H Alpine ζει την καλύτερη εποχή της ιστορίας της εμπορικά, χάρις στην εξαιρετική πορεία που διαγράφει η A110. Ένα εξαιρετικό driver’s car, που έχει κερδίσει την εκτίμηση του αγοραστικού κοινού και πηγαίνει τέρμα γκάζι στις πωλήσεις. Τέρμα γκάζι πηγαίνει και στην autobahn, όπως μας δείχνει η κορυφαία και πιο σκληροπυρηνική έκδοση της γκάμας.

Η A110 R πρακτικά είναι έτοιμη για πίστα, φορώντας ημισλίκ ελαστικά, σκληρότερη ανάρτηση και ανθρακονημάτινο πακέτο (καπό, αεροδυναμικά, ζάντες, κάλυμμα κινητήρα), που μειώνει το βάρος κατά 35 κιλά σε σχέση με την A110 S. H συνολική ένδειξη της ζυγαριάς δεν υπερβαίνει το εντυπωσιακό νούμερο των 1.082 κιλών, τα οποία επιφορτίζουν το έργο 300 ίππων από τον 1.75λτ. τετρακύλινδρο τούρμπο κινητήρα. Με ειδική σχέση βάρους-ισχύος στα 3,6 κιλά ανά ίππο, η A110 R αναμενόμενα κινείται σαν τον άνεμο στις στροφές, αλλά και τις ευθείες.

Τα 300 άλογα και 340 Nm περνούν στους πίσω τροχούς μέσω 7τάχυτου αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη, επιτυγχάνοντας 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 3,9 δλ. και τελική 285 χλμ./ώρα. Με άλλα λόγια αισθάνεται πολύ άνετα στην ευθεία, δεν είναι μόνο για να πηγαίνει «τέζα» στις στροφές. Μάλιστα η τελική αυτή είναι η υψηλότερη στα 69 χρόνια της Alpine! Πόσο την πιάνει στην πραγματικότητα; Όχι ακριβώς, καθότι το ψηφιακό κοντέρ μπόρεσε να δείξει μέχρι 270 χλμ./ώρα (άρα ακόμα λιγότερα στο GPS). Βέβαια ο οδηγός αφήνει αρκετά νωρίς το γκάζι, πάνω που «φορτώνει» η Γαλλίδα, προκειμένου να αλλάξει λωρίδες και να πάρει μια έξοδο από τον αυτοκινητόδρομο. Οπότε με επιμονή, ελεύθερο δρόμο και αρκετό χώρο, τα 285 χλμ./ώρα φαντάζουν απολύτως υλοποιήσιμα.

Get it on Google Play Download on the App Store