Πώς είναι ένας κινητήρας Honda με 402.000 χλμ; (+video)

Τα Honda, και γενικότερα τα ιαπωνικά αυτοκίνητα, έχουν χτίσει χιλιόμετρο-χιλιόμετρο τη φήμη των αξιόπιστων. Μια στοιχειώδη συντήρηση να τους κάνεις, κι αυτά θα σε ανταμείψουν με εκατοντάδες χιλιάδες απροβλημάτιστων χλμ. Απόδειξη το εσωτερικό ενός μοτέρ από Civic, που έχει γράψει πάνω από 402.000 χλμ.

Ο 1.700άρης ατμοσφαιρικός βενζινοκινητήρας ενός Civic από το 2003 μάς άνοιξε «την καρδιά του», έπειτα από 402.336 χλμ. (250.000 μίλια). Η πρώτη εικόνα; Εντυπωσιακά καθαρή. Αν εξαιρέσεις τον ιμάντα που είναι στα τελευταία του και θα έπρεπε ήδη να έχει αντικατασταθεί, κύλινδροι, βαλβίδες, πιστόνια κι όλα τα συμπαρομαρτούντα διατηρούν σε απρόσμενα καλή κατάσταση. Ο ιδιοκτήτης του τονίζει πως ακολουθεί όσο πιο πιστά μπορεί τα διαστήματα συντήρησης, αν και ο ιμάντας άλλα δείχνει. Φυσιολογικά, ένας κινητήρας που διανύει την πέμπτη εκατοντάδα χιλιάδων χιλιομέτρων δεν γίνεται να θυμίζει τη φόρμα του όταν ήταν καινούργιος. Παρόλα αυτά, θραύσματα από την κυλινδροκεφαλή κατέληξαν στην αντλία βενζίνης και τη μπλόκαραν, οδηγώντας τελικά σε μεγάλη ζημιά.

Οι φθορές είναι αναπόφευκτες, όπως φανερώνουν τα τοιχώματα των κυλίνδρων, οι μπιέλες και τα ρουλεμάν. Σε γενικές γραμμές, όμως, δεν τον κάνεις για κινητήρα 400.000+ χλμ. Πολύ ενδιαφέρον θα είχε και μια δυναμομέτρηση, ώστε να διαπιστώναμε πόση από τη δυναμική του διατηρείται έπειτα από 21 χρόνια. Πίσω στο 2003, ο D17A1 (δεν ερχόταν στην Ευρώπη, καθώς έμπαινε στο αμερικανικό Civic Coupe) απέδιδε 125 ίππους στις 6.300 σ.α.λ. και 154 Nm στις 4.800 σ.α.λ. Προφανώς ο συγκεκριμένος δεν μπορεί να δυναμομετρηθεί λόγω βλάβης, αλλά ένας ίδιος με αντίστοιχα χιλιόμετρα θα μπορούσε να μας λύσει την απορία.

Get it on Google Play Download on the App Store