Πρώην CEO Nissan: «Η Honda πάει να αγοράσει Nissan-Mitsubishi»

Η είδηση για την τριμερή σύμπραξη Honda-Nissan-Mitsubishi την προηγούμενη εβδομάδα, τάραξε τα νερά της αυτοκίνησης. Για πολλούς δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς οι κατασκευαστές -ιδίως οι Ιάπωνες- προχωρούν διαρκώς σε συμμαχίες. Για τον πρώην CEO της Nissan, Carlos Ghosn, όμως, πίσω από αυτή την κίνηση κρύβεται κάτι άλλο.

Για όσους δεν θυμούνται ο Ghosn ήταν αυτός που αναμόρφωσε τη Nissan, μέχρι που τελικά εκδιώχθηκε από την ιαπωνική φίρμα και διώχθηκε ποινικά για σωρεία οικονομικών αδικημάτων (υπεξαίρεση, φοροδιαφυγή και πάει λέγοντας). Ο φυγόδικος (από το 2019 στο Λίβανο, όπου δεν εκδίδουν κόσμο σε άλλες χώρες) 70χρονος ανέλυσε στο Automotive News την άποψή του σχετικά με το «τρίο» Honda-Nissan-Mitsubishi, το οποίο -σύμφωνα με τον ίδιο- αποτελεί κρυφή ατζέντα των «Χονταίων»: «Δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε ένα σενάριο, που μια τέτοια σύμπραξη μπορεί να λειτουργήσει μεταξύ Honda και Nissan – εκτός κι αν το όλο σκηνικό, είναι μεταμφιεσμένη εξαγορά της πρώτης προς τη δεύτερη. Βασικά εξαγορά και της Nissan και της Mitsubishi από τη Honda, μεταμφιεσμένη».

Όπως επισημαίνει, στα σχεδόν 20 χρόνια που ήταν στο τιμόνι της Nissan (2001-2017) δεν τέθηκε ούτε μια φορά ζήτημα συνεργασίας με τη Honda. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως ο Ghosn γενικά βγάζει πικρία όποτε μιλάει για τις «πρώην» του, καθώς σε μια συνέντευξη είχε χαρακτηρίσει τη Nissan ως «βαρετή και μέτρια», ενώ σε μια άλλη τη Renault ως «μικρή και εύθραυστη». Οπότε οι δηλώσεις του σχετικά με κεκαλυμμένες κινήσεις της Honda, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τουλάχιστον με επιφύλαξη και σκεπτικισμό.

Get it on Google Play Download on the App Store