Για ιστορικό ρεκόρ πάει η Mustang GTD (+video)

H Ford παρουσίασε την πιο ακραία εκδοχή Mustang παραγωγής στα 58 χρόνια του μοντέλου, με έναν και μόνο σκοπό: να κάνει ρεκόρ στο Nurburgring, αλλά κυρίως να πετάξει το γάντι στα ευρωπαϊκά πισταδόρικα supercars. Mercedes-AMG GT Black Series και Porsche 911 GT2 RS είναι οι δυο κυριότεροι στόχοι στο κλείστρο της GTD, η οποία θέλει να της υποτάξει μέσα στην ίδια τους, την έδρα.

O CEO της εταιρίας, Jim Farley, τα λέει «έξω απ’ τα δόντια»: «Στόχος είναι ένας χρόνος στο Nurburgring κάτω από 7 λεπτά. Θέλουμε να κάνουμε τις GT Black Series και 911 GT2 RS να ιδρώσουν μέσα στο σπίτι τους». Για το λόγο αυτό έχουν επιστρατευτεί τα πάντα στην GTD: κομπρεσοράτος 5.2 V8 800+ ίππων, push rod ανάρτηση πίσω, transaxle τοποθέτηση (κινητήρας μπροστά-κιβώτιο πίσω) της 8τάχυτης αυτόματης μετάδοσης διπλού συμπλέκτη, μετατόπιση του μοτέρ προς την καμπίνα (ανάμεσα σε οδηγό και εμπρός άξονα, άρα τύποις κεντρομήχανο), ειδικά εξελιγμένα ελαστικά Michelin, θηριώδη δισκόφρενα της Brembo, ανθρακονήματα στα περισσότερα πάνελ του αμαξώματος, μέχρι κομμάτια τιτανίου στο εσωτερικό από αποσυρμένο μαχητικό F-22!

Στην ουσία μιλάμε για μια road legal εκδοχή της Mustang GT3, πάνω στην οποία βασίζεται η GTD. Ως αγωνιστικό για το δρόμο, λοιπόν, είναι το κατάλληλο αυτοκίνητο να μπει στο Nordschleiffe και να γράψει χρόνο, που κανένα Ford παραγωγής δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα. Ούτε καν το GT. Ο υπεύθυνος εξέλιξης και επικεφαλής της Ford Performance, Greg Goodall, δηλώνει: «Είναι μια πολύ βάσιμη εκτίμηση. Δεν έχουμε κάνει πραγματικούς γύρους, αλλά έχουμε πραγματοποιήσει δεκάδες προσομοιώσεις στον υπολογιστή. Μπορούμε να κατέβουμε από τα 7 λεπτά, αλλά θα πρέπει να πάμε το αυτοκίνητο στην πίστα για να το διαπιστώσουμε». Σε ποιο σημείο καλείται η GTD να σταματήσει το χρονόμετρο, προκειμένου να ξεπεράσει τις AMG GT Black Series και 911 GT2 RS;

H Porsche είχε γυρίσει την  «Πράσινη Κόλαση» σε 6.47.3 το 2017, κατεβαίνοντας στο 6.38.8 το 2021 με τις βελτιώσεις της Manthey Racing. Η τελευταία προσθήκη στο γκαράζ του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από την πλευρά της, έγραψε 6.43.6 το 2020 και έγινε τότε το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής όλων των εποχών στο ‘Ring, μέχρι να της διαλύσει το ρεκό το One. Ακόμα και η νέα 911 GT3 RS σημείωσε 6.49.328, κάτι που σημαίνει πως η Mustang GTD δεν πρέπει απλά να σπάσει το φράγμα των 7 λεπτών, αλλά να κατέβει κάτω και από το 6.50. Αυτό αν θέλει να κοντράρει την GT3 RS. Για τις GT2 RS και Black Series καλείται να κάνει την υπέρβαση, προσεγγίζοντας χρόνους τουλάχιστον στο 6.47 (για την Porsche) και το 6.43 (για τη Mercedes-AMG). Φυσικά, αν η πιο hardcore Mustang κατορθώσει να ξεπεράσει την αντίστοιχη Mercedes-AMG GT θα πάρει αυτομάτως και το θρόνο στα χρονικά τετράτροχων παραγωγής. Δεδομένα, πάντως, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, θα γίνει το ταχύτερο Ford παραγωγής στο Nurburgring, αλλά και το πιο γρήγορο αυτοκίνητο από τις Η.Π.Α. Τίτλο που αυτή τη στιγμή κατέχει το Dodge Viper ACR, με 7.01.3 από το 2017.

Get it on Google Play Download on the App Store