Πολλά Audi A3 1.6 TDI σε τιμές φθηνών supermini

Η Audi μετρά σχεδόν τρεις δεκαετίες από την είσοδό της στη μικρομεσαία κατηγορία, όταν λανσάρισε το 1996 το πρώτης γενιάς A3. Σήμερα βρίσκεται στην τέταρτη γενιά που εμφανίστηκε το 2020 και πριν από λίγο καιρό παρουσιάστηκε αναβαθμισμένο. Το τρίτης γενιάς Α3 ήταν το πρώτο μοντέλο του Volkswagen Group που έκανε χρήση της πλατφόρμας MQB και ήταν διαθέσιμο σε 3θυρο, 5θυρο, sedan και cabriolet.

Σήμερα διατίθενται πολλά μεταχειρισμένα A3 προηγούμενης γενιάς με το πιο δημοφιλές χάτσμπακ αμάξωμα και ειδικά με τον κινητήρα πετρελαίου 1.6 TDI. Μοντέλα με πρώτη ταξινόμηση μεταξύ 2014 έως 2019 πωλούνται κατά μέσο όρο σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 17.000-18.000 ευρώ, όσο δηλαδή πωλούνται σήμερα τα φθηνότερα καινούργια supermini, αλλά και mini μοντέλα. Το 2016 το Α3 ανανεώθηκε και απέκτησε διάφορες αισθητικές και μηχανικές βελτιώσεις, όμως ο αρχικός 1.6 TDI παρέμεινε ίδιος.

Το μηχανικό αυτό σύνολο με τα 110 άλογα στις 3.200 σ.α.λ. και τα 250 Nm ροπής στις 1.500 σ.α.λ. εξασφαλίζει πολύ καλές επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 10,7 δλ.), συνεπικουρούμενο και από ένα άριστο σε αίσθηση και με πολύ καλή κλιμάκωση 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Άκρως πολιτισμένη για diesel είναι και η λειτουργία του μοτέρ, ενώ στο πεδίο της κατανάλωσης στην πράξη υπολογίστε περί τα 6,0 λίτρα ανά 100 χλμ. ως μέσο νούμερο. Στο δρόμο παρέχει πολύ καλά επίπεδα άνεσης, υψηλή ποιότητα κύλισης και ασφαλή οδική συμπεριφορά. Ειδικότερα, η ανάρτηση έχει τη σωστή ρύθμιση που φροντίζει να κρατά εκτός του εσωτερικού τις ανωμαλίες του αμαξώματος, ενώ παράλληλα, σε συνδυασμό με το στιβαρό πλαίσιο διατηρεί σταθερά το αυτοκίνητο στην πορεία του σε ένα δρόμο με στροφές.

Το εσωτερικό του προγενέστερου Audi A3 δεν έχει σίγουρα τη μοντέρνα και high-tech εμφάνιση του νέου μοντέλου, παρόλα αυτά δεν παύει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε ποιότητα, τόσο σε ό,τι αφορά στην επιλογή των υλικών, όσο και στο φινίρισμα και τη συναρμογή τους. Προαιρετικά η Audi προσέφερε στο A3 τον πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων Audi Virtual Cockpit με διαγώνιο 12,3 ιντσών, που απεικονίζει εντυπωσιακά όλες τις ενδείξεις, ενώ υπάρχει και ένα πιο σπορτίφ τιμόνι μόνο για τις εκδόσεις S Line. Όσον αφορά τους χώρους, το μικρομεσαίο 5θυρο A3 τρίτης γενιάς θα φιλοξενήσει χωρίς πρόβλημα τέσσερα άτομα, τα οποία έχουν στη διάθεσή τους ένα τετραγωνισμένο πορτ μπαγκάζ 380 λίτρων.

Όσον αφορά τον τομέα της αξιοπιστίας, σύμφωνα με τη Γερμανική ADAC το A3 τρίτης γενιάς εμφανίζει μικρή συχνότητα εμφάνισης βλαβών που οδηγούν σε ακινητοποίηση. Παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί ψάξιμο από τον ενδιαφερόμενο πελάτη, ή ότι δεν θα παρουσιάσει πρόβλημα. Εξάλλου μεγάλο ρόλο παίζει και η συντήρηση και  ο τρόπος οδήγησης από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη.

Get it on Google Play Download on the App Store