Το «σατανικό» SUV των 314 χλμ./ώρα (+video)

Ο «πόλεμος εξοπλισμών» στα SUV μαίνεται. Audi RS Q8, Dodge Durango SRT Hellcat, Lamborghini Urus, Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid και Bentley Bentayga Speed «σκοτώνονται», η Aston Martin DBX παρακολουθεί από απόσταση και η Ferrari ετοιμάζεται. Μέχρι να δούμε τι ετοιμάζει το Μαρανέλο, το ταχύτερο SUV στον πλανήτη… δεν είναι κανένα από αυτά!

Δείτε ακόμα: Ξεκαθάρισμα υπερ-SUV στο VW Group (+video)

Όσοι παρακολουθούν μηχανοκίνητο αθλητισμό από παλιά, θα γνωρίζουν τη Lister. Μια βρετανική ομάδα, με επιτυχίες στους αγώνες αντοχής και πρωταγωνιστή το Storm

Πέρα από τις πίστες, το Storm κυκλοφορούσε και ως υπεραυτοκίνητο παραγωγής. Κάτι που καθιστούσε τη Lister κατασκευαστή, έστω περιορισμένης κλίμακας. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την βελτίωση Jaguar, έχοντας εξελιχθεί σε ένα είδος Alpina για τους «ιαγουάρους». Το Stealth, για παράδειγμα, είναι μια βελτιωμένη εκδοχή της F-Pace SVR. Οι μετατροπές αφορούν όλο το αυτοκίνητο, με νέες αναρτήσεις, μεγαλύτερα φρένα, ειδικά εξελιγμένα ελαστικά, 23άρες ζάντες της Vossen, νέο λογισμικό στο 8άρι αυτόματο κιβώτιο και φυσικά, περισσότερη ισχύ.

Η ιπποδύναμη του κομπρεσοράτου 5λιτρου V8 φτάνει πλέον τα 666 άλογα (από 550), ενώ η ροπή ανέρχεται στα 881 Nm (από 680). Νέες τροχαλίες στον μηχανικό υπερσυμπιεστή, επαναπρογραμματισμένη ECU και αναβαθμισμένη εξάτμιση, είναι οι υπαίτιοι της ραγδαίας αύξησης στο γκάζι. Οι επιδόσεις δεν έχουν σχέση με την SVR, καθώς τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε 3,6 δλ. (από 4,3) και η τελική φτάνει τα 314 χλμ./ώρα (από 283). Το SUV της Jaguar, από δεκανέας στο πεδίο της μάχης, προβιβάστηκε σε αρχιστράτηγο. Και πλέον, είναι το ταχύτερο αυτοκίνητο της κατηγορίας στην Ιστορία!

Διαβάστε επίσης: Πόσο κάνει το ισχυρότερο SUV όλων των εποχών;

Αυτός ακριβώς ο χαρακτηρισμός ως «κατασκευαστή» της Lister, κατατάσσει το Stealth ως αυθύπαρκτο μοντέλο – όχι απλά ως βελτιωμένη F-Pace SVR. Και τα 314 χλμ./ώρα (195 μίλια/ώρα) είναι υψηλότερα κατά 9 χλμ./ώρα από τις τελικές των Urus και Bentayga Speed (αμφότερες στα 305 χλμ./ώρα). Μόλις 100 θα κατασκευαστούν, με τιμή εκκίνησης τις 109.950 λίρες (122.873 ευρώ).

Get it on Google Play Download on the App Store