«Χαιρετάει» από τη Stellantis η Maserati

Από την ώρα που κυκλοφόρησε η είδηση, πως η Stellantis ετοιμάζει «τσεκούρι» για τις μάρκες του ομίλου που δεν είναι κερδοφόρες, κάποια brands άρχισαν να ετοιμάζουν βαλίτσες. Εκ των βασικότερων υποψηφίων για αποχώρηση, η Maserati.

Η αβεβαιότητα στο μέλλον της «Τρίαινας» πήρε και επίσημη μορφή, δια των χειλών της Chief Financial Officer της Stellantis. Μέσες-άκρες, η Natalie Knight παραδέχτηκε πως είναι πολύ πιθανό να αναζητηθεί αγοραστής για τη Maserati στο μέλλον: «Μπορεί κάποια στιγμή να εξετάσουμε ποιο θα είναι το καλύτερο σπιτικό» ήταν τα ακριβή λόγια της Knight, μιλώντας για τη φίρμα από τη Μόντενα. Δηλώσεις που ήρθαν λίγο μετά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων, τα οποία για μια ακόμη φορά δείχνουν «μαύρα κι άραχνα». Στο πρώτο μισό του έτους, πουλήθηκαν 6.500 Maserati – επίδοση που ισοδυναμεί με μείωση 50% σε σχέση με το περσινό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, όταν οι Ιταλοί είχαν διαθέσει 15.300 αυτοκίνητα!

Η ζοφερότητα στην προοπτική της Maserati φαίνεται και από την έλλειψη νέων προϊόντων, τουλάχιστον σε βάθος τετραετίας. Μετά τα λανσαρίσματα των MC20, Grecale και των νέων GranTurismo/GranCabrio, που σηματοδότησαν ένα ντεμαράζ τριετίας από τους Ιταλούς (2021-2024, μετά από πανδημία μάλιστα), η πηγή φαίνεται να στερεύει. Νέα Quattroporte ή Levante δεν πρόκειται να δούμε μέχρι το 2027, κι αν δούμε κάποια από τις δύο έστω τότε. Οριστικά τέλος έχει μπει στην Ghibli, αφήνοντας μόνο την ηλεκτρική MC20 στο οργανόγραμμα της Maserati. Υπό ποια αιγίδα θα παρουσιαστεί, άλλο ζήτημα.

Δεν αποκλείεται να μπουν οι Κινέζοι στο παιχνίδι, που ούτως ή άλλως αγοράζουν τα πάντα στην αυτοκίνηση και ψάχνουν περαιτέρω «ανοίγματα» στα εδάφη της Ευρώπης, ειδικά μετά την επιβολή δασμών. Η Stellantis έχει ξεκαθαρίσει πως η Alfa Romeo δεν θα περάσει ποτέ σε κινεζικά χέρια, ωστόσο η Maserati είναι διαφορετική περίπτωση. Πολύ λιγότερο εμπορική, άρα και μικρότερη απειλή για τα οικονομικά συμφέροντα της 4ης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, σε περίπτωση ανάληψης από τους Κινέζους. Ο χρόνος, που δείχνει να τελειώνει για τη Maserati στην αγκάλη της Stellantis, θα δείξει.

Get it on Google Play Download on the App Store