Αποκάλυψη του νέου Fiat Grande Panda και από μέσα

Πριν από σχεδόν ένα μήνα η Fiat αποκάλυψε για πρώτη φορά το νέο Grande Panda, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το υπάρχον μικρότερο Panda. Σήμερα, στα πλαίσια του εορτασμού των 125 ετών της ιστορικής ιταλικής φίρμας που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο Lingotto στο Τορίνο, έγινε και η παρουσίαση του Grande Panda με περισσότερα στοιχεία και φωτογραφίες και από το εσωτερικό του για πρώτη φορά. Το Grande Panda αποτελεί το πρώτο μέλος μιας οικογένειας ολοκαίνουργιων μοντέλων που θα διατεθεί σε παγκόσμια κλίμακα. Σταδιακά έως και το 2027 θα παρουσιαστούν ένα Fastback, ένα SUV, ένα Pick-Up και ένα Camper μοντέλο, για να  καλύπτουν κάθε πιθανή απαίτηση και ανάγκη.

Όπως και στα πιο σύγχρονα Fiat 600 και 500e, το ταμπλό χαρακτηρίζεται από τις πολλές καμπύλες γραμμές και επίπεδες επιφάνειες. Στο Grande Panda οι σχεδιαστές ταίριαξαν ρετρό με μοντέρνα στοιχεία με ένα πολύ πετυχημένο τρόπο και δημιούργησαν ένα πολύ ευχάριστο εσωτερικό, δίχως οι ψηφιακές οθόνες για τον πίνακα οργάνων των 10 ιντσών και το infotainment των 10,25 ιντσών να δείχνουν παράταιρες. Μάλιστα, το πλαίσιο αλλά και ολόκληρο το ταμπλό είναι εμπνευσμένα από τη χαρακτηριστική πίστα δοκιμών στην οροφή του κτηρίου Lingotto. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην πρακτικότητα, αφού για παράδειγμα, υπάρχουν 13 λίτρα αποθήκευσης στο ταμπλό, 3 λίτρα από τα οποία βρίσκονται σε μία μόνο θήκη. Το πορτ μπαγκάζ έχει χωρητικότητα 361 λίτρα, τιμή αρκετά ικανοποιητική για ένα αμάξωμα με μήκος 3,99 μ., πλάτος 1,76 μ., και ύψος 1,57 μ. Μάλιστα, η Fiat ανακοινώνει ότι μπορεί να μεταφέρει άνετα 5 άτομα.

Το Grande Panda σηματοδοτεί την επιστροφή της Fiat στα δημοφιλή μικρά μοντέλα, ενώ ο σχεδιασμός εμπνεύστηκε από το εμβληματικό Panda της δεκαετίας του ’80 -το «μπλου τζιν» της αυτοκινητοβιομηχανίας. H ιταλική φίρμα το χαρακτηρίζει ως «κλώνο» του πρώτου Panda, καθιστώντας το ένα νέο όχημα της κατηγορίας Β που είναι και οικονομικό και φιλικό προς την οικογένεια. Σχεδιασμένο στην Ιταλία στο Fiat Centro Stile στο Τορίνο, είναι προσεγμένο μέχρι και την τελευταία του λεπτομέρεια, όχι μόνο εσωτερικά, αλλά και στο εσωτερικό. Μέχρι και το σπειροειδές καλώδιο φόρτισης στο ηλεκτρικό Grande Panda ξεχωρίζει ως μια από τις πιο καινοτόμες λύσεις, κάνοντας τη φόρτιση πιο εύκολη και πιο «τακτοποιημένη» από ποτέ. Το Grande Panda είναι το πρώτο όχημα στην αγορά που περιλαμβάνει ενσωματωμένο καλώδιο φόρτισης, που λειτουργεί σε εναλλασσόμενο ρεύμα έως 7 kW.

Η εξωτερική εμφάνιση υιοθετεί καθαρές γραμμές με τονισμένους θόλους τροχών, διαθέτοντας ισχυρή ταυτότητα Fiat και νεανική διάθεση. Στο εμπρός μέρος τα παραλληλόγραμμα σχήματα κυριαρχούν, όπως και τα φώτα τύπου pixel σε μοτίβο σκακιέρας. Στο πλάι ξεχωρίζει η ανάγλυφη λέξη «Panda» στο κάτω μέρος των θυρών αλλά και σε μια μαύρη φάσα στο πίσω μέρος με την ιδιαίτερα χαρακτηριστική κολόνα, παραπέμποντας στο θρυλικό Panda 4×4 πρώτης γενιάς.

Από πλευράς κινητήρων, το νέο Fiat Grande Panda θα είναι διαθέσιμο τόσο σε ηλεκτρική όσο και σε υβριδική έκδοση. Με μπαταρία 44 kWh και κινητήρα 113 ίππων, το ηλεκτρικό Grande Panda υπόσχεται αυτονομία 320 χλμ. στον συνδυασμένο κύκλο WLTP. Για το υβριδικό δεν ανακοινώθηκαν στοιχεία, αν και το πιθανότερο είναι να τροφοδοτείται με το γνωστό μοτέρ 1.2 48V Hybrid 100 hp.

Get it on Google Play Download on the App Store