Νέο «άκυρο» στα ηλεκτρικά για κλειστά πάρκινγκ

Κατά καιρούς έχουν εκδοθεί προειδοποιητικές συστάσεις για τη στάθμευση ηλεκτρικών σε κλειστά πάρκινγκ, από τοπικούς φορείς διαφόρων χωρών. Είδαμε πρόσφατα ότι η Κορέα τα απαγόρευσε εντελώς στους υπόγειους χώρους στάθμευσης της Σεούλ. Εδώ -προς το παρόν- έχουμε μόνο περιορισμούς στα πλοία, Στην Κίνα, αντίθετα, το πρόβλημα δείχνει να εντείνεται.

Οι Κινέζοι ήταν από τους πρώτους που προειδοποιούσαν τον κόσμο να μην παρκάρει δίπλα σε τέτοιου είδους οχήματα , από το 2019 κιόλας. Τώρα, όμως, ήρθε η ώρα να γίνουν αυστηρότερα τα πράγματα. Σύμφωνα με το Radio Free Asia, πολλές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία κυρίως), δημόσιες υπηρεσίες, πολυκατοικίες και γενικότερα, κτήρια που έχουν υπόγεια πάρκινγκ στην επαρχία Zhejiang, απαγορεύουν την είσοδο σε ηλεκτρικά οχήματα! Τα δραστικά μέτρα ελήφθησαν μετά από μια σειρά γεγονότων, που στο επίκεντρό τους είχαν αναφλέξεις EV σε χώρους στάθμευσης. Ο αριθμός και η έκταση των περιστατικών δεν γνωστοποιείται επακριβώς, αλλά κινεζικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τουλάχιστον 11 επιβεβαιωμένες πυρκαγιές σε παρκαρισμένα ηλεκτρικά, μόνο στην περιοχή της Hangzhou και για το διάστημα 30 Απριλίου – 4 Μαϊου!

Μέσα σε ούτε μια εβδομάδα, δηλαδή, πάνω από 10 οχήματα μηδενικών ρύπων πήραν φωτιά εκεί που καθόντουσαν, δίχως προφανή αίτια. Γνωρίζουμε βέβαια πως οι μπαταρίες κάνουν τη ζημιά, ωστόσο δεν αποσαφηνίζεται αν τα αυτοκίνητα ήταν απλά παρκαρισμένα ή φόρτιζαν κιόλας. Διότι στη δεύτερη περίπτωση θα μπορούσε να έχει προκληθεί πυρκαγιά από βραχυκύκλωμα στον φορτιστή, άσχετο που υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας στις μπαταρίες και για τέτοια σενάρια.

Η είδηση των απαγορεύσεων αποκτά διαφορετική βαρύτητα, όταν συμπεριλάβουμε τη δημοτικότητα που απολαμβάνουν τα ηλεκτρικά στην Κίνα. Μόλις πρόσφατα η εγχώρια αγορά έγινε η πρώτη στα παγκόσμια χρονικά, που έφτασε (και ξεπέρασε μάλιστα) το 1 εκατομμύριο μηνιαίες πωλήσεις EV!

Get it on Google Play Download on the App Store