Mazda: «Θέλουμε να φτιάξουμε ένα νέο RX-7»

Εδώ και πολλά χρόνια, η φήμη για επιστροφή/διαδοχή του Mazda RX-7 τρέφεται και ανακυκλώνεται, υπό το όνομα «RX-9». Πληροφορίες που κατά καιρούς έρχονται από τα ενδότερα της εταιρίας, αλλά και κατοχυρωμένες πατέντες, συνηγορούν στο ότι οι Ιάπωνες όντως έχουν στο μυαλό τους την επιστροφή των «ΡοΧι». To λένε και οι ίδιοι, εξάλλου.

Ο επικεφαλής σχεδίασης της φίρμας από τη Χιροσίμα παραχώρησε συνέντευξη στο βρετανικό Top Gear, αναφορικά με το πρωτότυπο Iconic SP και την πιθανότητα να περάσει στην παραγωγή, αλλά και τη σχέση του με το θρυλικό RX-7. Τι είχε να πει ο Masashi Nakayama; «Θα ήθελα να το δω στην παραγωγή, να είναι το επόμενο μεγάλο μας project. Θέλω να το δω στους δρόμους φανατικά» είπε ο Ιάπωνας αρχισχεδιαστής, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση πως το Iconic SP αποτελεί στην ουσία τον πνευματικό διάδοχο του FD: «Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης, αλήθεια είναι. Το RX-7 πλασαρίστηκε με το motto “σχεδιασμένο από τις περιστροφές”. Ο περιστροφικός κινητήρας ήταν εκείνος που το κατέστησε εφικτό, αποτελώντας την καρδιά της κατασκευής. Το ίδιο ισχύει για το Iconic SP. Με αυτό κατά νου, καταλαβαίνουμε πως το SP ενσωματώνει πολλά στοιχεία παρόμοια με του RX-7».

Καρδιά του SP είναι μια υβριδική ζεύξη ενός διρότορου Wankel (που καταναλώνει και υδρογόνο) και ηλεκτροκινητήρα/κινητήρων (δεν ανακοινώνεται ο αριθμός), που παράγει συνδυαστικά 370 ίππους! Η διάταξη θυμίζει εκείνη του MX-30 e-Skyactiv R-E , όπου το περιστροφικό μοτέρ λειτουργεί ως range extender, συνεπώς κάτι ανάλογο θα πρέπει να περιμένουμε και εδώ. To σίγουρο είναι πως η ζεύξη Wankel-ηλεκτρομοτέρ έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσδίδει κατανομή βάρους στο 50-50. Δυστυχώς ακόμα η Mazda δεν αναφέρει αν και πότε θα μπει στην παραγωγή το Iconic SP, ούτε αν θα επαναφέρει το «Rotary eXcitement» στη γκάμα της φίρμας. Τα λεγόμενα του Nakayama πάντως, μαζί με το γεγονός ότι η Mazda επαναφέρει την ομάδα Wankel της, μόνο ευχάριστα είναι.

Get it on Google Play Download on the App Store