Η Volvo κόβει την επιχορήγηση στην Polestar

Οι εξελίξεις και αλλαγές στο παγκόσμιο μέτωπο της ηλεκτροκίνησης είναι διαρκείς, συνεπώς τίποτα δεν αποκλείεται από το να εμφανιστεί κάποια στιγμή στα νέα. Σήμερα, ας πούμε, ήρθαν οι ανακοινώσεις από Σουηδία μεριά, που δηλώνουν την απόφαση της Volvo να αποσυρθεί από το project της Polestar.

H θυγατρική της φίρμας από το Γκέτεμποργκ συστήθηκε το 2017, όταν έκανε πρεμιέρα το plug-in υβριδικό Polestar 1. Έκτοτε η εταιρία στράφηκε εξ ολοκλήρου στα ηλεκτρικά, στην προσπάθειά της να εξελιχθεί σε έναν premium niche κατασκευαστή που θα τα έβαζε με την Tesla. Οι πωλήσεις, ωστόσο, δεν υπήρξαν ποτέ οι αναμενόμενες, με το 2023 να κλείνει με ένα αξιοπρόσεκτο «μείον» στους ισολογισμούς. Την ίδια ώρα η Volvo πήγαινε (και ακόμα πηγαίνει) από ρεκόρ σε ρεκόρ πωλήσεων, βλέποντας τα ηλεκτρικά της μοντέλα να πετυχαίνουν εξαιρετικές εμπορικές επιδόσεις.

Στην ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το 2023, οι Σουηδοί γνωστοποίησαν την απόφασή τους να σταματήσουν την επένδυση κονδυλίων προς την Polestar, προκειμένου να αφοσιωθεί στην εξέλιξη των δικών τους EV. H Volvo αναφέρει πως θα αξιολογήσει την προσαρμογή στη διαχείριση των μετοχών της Polestar, με το πιθανότερο σενάριο να προκρίνει την πώλησή τους στη Geely (μητρική και των δύο). Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως οι δυο σουηδικές φίρμες θα διακόψουν σχέσεις. Ίσα ίσα, που η Volvo τονίζει πως στους τομείς της έρευνας & εξέλιξης, της παραγωγής και των aftersales υπηρεσιών θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά.

Από την πλευρά της, η Polestar εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την προοπτική της Geely Sweden Holding να εξελιχθεί σε νέο μεγαλομέτοχο. Ο Thomas Ingenlath, CEO της εταιρίας, σχολίασε: «Με την επεκτεινόμενη γκάμα exclusive και υψηλών επιδόσεων αυτοκινήτων μας, η Polestar βρίσκεται σε μια από τις πιο υποσχόμενες φάσεις της πορείας της. Αυξήσαμε επιτυχώς την παραγωγή και ξεκινήσαμε τις πωλήσεις στην Κίνα, την Ευρώπη και την Αυστραλία για το Polestar 4, ενώ οι παραδόσεις του Polestar 3 προγραμματίζονται να ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι. Ανυπομονούμε για περαιτέρω συνεργασία με τη Volvo Cars και την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό τη σύμπραξη με την Geely, σε τεχνολογίες που αποσκοπούν στο μέλλον».

Get it on Google Play Download on the App Store