Ποιο δημοφιλές μοντέλο έμεινε χωρίς τούρμπο;

Τα υπερτροφοδοτούμενα μοτέρ σήμερα κυριαρχούν στην αυτοκίνηση. Ακόμα και μάρκες ταγμένες στους ατμοσφαιρικούς κινητήρες, όπως η Ferrari και η BMW, πλέον προσφέρουν σχεδόν υποχρεωτικά τούρμπο σε όλα τους τα σύνολα. Ένας κατασκευαστής και ένα μοντέλο, ωστόσο, κάνει το ακριβώς ανάποδο: αντί να καταργεί ατμοσφαιρικό μοτέρ, αφαιρεί το μοναδικό τούρμπο που έχει στη γκάμα!

Ο λόγος για το ανανεωμένο Nissan Altima, ένα από τα δημοφιλέστερα μεσαία σεντάν (και μοντέλα γενικότερα) της Αμερικής. Μια φορά κι έναν καιρό, το Altima έδινε μάχη με τα Toyota Camry και Honda Accord για την κορυφή των πωλήσεων. Η αυτοκρατορία των SUV, όμως, έχει θέσει τις περισσότερες «κούρσες» στο περιθώριο. Το Altima έχει βιώσει αυτή την αλλαγή στο «πετσί» του, βλέποντας το μερίδιο αγοράς του να συρρικνώνεται. Πέρσι πουλήθηκαν 128.030 κομμάτια, σημειώνοντας πτώση 8,5% σε σχέση με το 2022. Εκεί που φαίνεται η τεράστια διαφοροποίηση στη ζήτηση, ωστόσο, είναι στη σύγκριση με τις πωλήσεις του Rogue (το X-Trail στην Αμερική): 271.458 μονάδες, ή υπερδιπλάσιες δίπλα σε εκείνες του Altima.

H 6η του γενιά παρουσιάστηκε το 2019 και πριν λίγες μέρες ανανεώθηκε, για δεύτερη φορά μέσα σε δυο χρόνια. Πέρσι φρεσκαρίστηκε ελαφρώς σχεδιαστικά και περισσότερο εξοπλιστικά, φέτος η εμφάνιση αλλάζει ακόμα λιγότερο όμως η γκάμα των κινητήρων, δραστικά. Στο πρώτο σκέλος έχουμε λίγο διαφορετική μάσκα V-Motion, νέα χρώματα στην παλέτα και σχέδια στις ζάντες, καλύτερες επενδύσεις στο εσωτερικό, αναβαθμισμένα γραφικά στο infotainment, τα γνωστά κάθε facelift. Τα μεγάλα νέα αφορούν στο μηχανοστάσιο, όπου ο 2.0λιτρος τετρακύλινδρος τούρμπο των 251 ίππων και 370 Nm αποχωρεί, αφήνοντας μόνο του τον ατμοσφαιρικό 2.5άρη των 191 ίππων και 244 Nm!

H συγκεκριμένη κίνηση έγινε καθαρά για εμπορικούς λόγους, καθώς η ζήτηση για το κορυφαίο μοτέρ ήταν ελάχιστη. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών Altima (πάνω από το 92%, σύμφωνα με τα στοιχεία των Αμερικανών) επιλέγει τον 2.5λτ., οπότε αναμενόμενα κρίθηκε πως ο 2.0λτ. τούρμπο περισσεύει. Πολύ πιθανό να περισσεύει και το ίδιο, το μοντέλο, στη γκάμα της Nissan, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πληροφόρηση για επόμενη γενιά.

Get it on Google Play Download on the App Store