«Μπλόκο» σε πώληση Fiat στην Ιταλία λόγω… σημαίας

Θυμάστε πρόσφατα την ιστορία που ξέσπασε στην Ιταλία, σχετικά με το όνομα της Alfa Romeo Milano και την εντοπιότητά του; Μια υπόθεση που ανάγκασε τη μιλανέζικη φίρμα σε νέα «βαφτίσια», ονομάζοντας τελικά το νέο τους B-SUV «Junior». Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Fiat, όχι με το όνομα αλλά με τη χώρα προέλευσης, στην οποία επιβλήθηκε απαγόρευση πώλησης ορισμένων αυτοκινήτων της!

Συγκεκριμένα 134 Topolino κατασχέθηκαν από την ιταλική αστυνομία, στο λιμάνι του Λιβόρνο. Ο λόγος; Η μικρή ιταλική σημαία που φέρουν στις πόρτες τους. Βάσει νομοθεσίας στη γείτονα χώρα, προϊόντα που δεν κατασκευάζονται/παρασκευάζονται εγχώρια απαγορεύεται να φέρουν ονόματα, τοπόσημα, λογότυπα και οτιδήποτε σχετικό τα κάνει να πλασάρονται ως ιταλικά, ακόμα κι αν προέρχονται από Ιταλούς κατασκευαστές/παραγωγούς. Το Topolino μπορεί να φέρει τα σήματα της Fiat και να έχει ένα από τα πιο ιστορικά ονόματα της ιταλικής (κι όχι μόνο αυτοκίνησης) αυτοκίνησης, αλλά κατασκευάζεται στο Μαρόκο. Εκεί, δηλαδή, που συναρμολογούνται τα όμορα Citroen Ami και Opel Rocks Electric. Με άλλα λόγια, και επί της ουσίας, ιταλικό δεν είναι.

Η «tricolore» στις πόρτες, ωστόσο, αυτό ακριβώς υποδηλώνει. Άσχετα, λοιπόν, που το αυτοκίνητο προέρχεται από φίρμα με έδρα το Τορίνο, η προέλευσή του είναι ξένη (από την Κενίτρα, συγκεκριμένα). Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το αρμόδιο νομοθέτημα του εκεί Υπουργείου Βιομηχανίας, η παρουσία της ιταλικής σημαίας λογίζεται ως παραπλανητική. Όπερ σημαίνει πως η εισαγωγή των Topolino με αυτή, είναι παράνομη! Τα αυτοκίνητα κατασχέθηκαν και η Fiat αναγκάστηκε να στείλει ανθρώπους της στο τελωνείο, όπου είχαν «κολλήσει» γραφειοκρατικά τα Topolino, προκειμένου να αφαιρέσουν τα επίμαχα σηματάκια και να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες.

Get it on Google Play Download on the App Store