Οι ιαπωνικές μάρκες είχαν κυρίαρχη θέση παλαιότερα στα μίνι αυτοκίνητα, όμως πλέον έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την ευρωπαϊκή αγορά. Παράλληλα παλιά αγόραζε κανείς ένα μίνι μοντέλο με λιγότερο από 10.000 ευρώ στην πλούσια έκδοση, ενώ πλέον τα φθηνότερα ξεκινούν κοντά στις 16.000 ευρώ (με πολύ πιο πλούσιο εξοπλισμό όμως). Τουλάχιστον στην Ιαπωνία τα μίνι μοντέλα διατηρούν ψηλά τη δημοτικότητά τους και χαμηλά τις τιμές τους για να είναι προσιτά προς όλους.
Όπως ισχύει και για το ανανεωμένο Daihatsu Mira e:S, η ονομασία του οποίου παραπέμπει σε υβριδικό ή ηλεκτρικό, αλλά πρόκειται για αμιγώς βενζίνης (energy saving). Κατά τα γνωστά ιαπωνικά στάνταρ στην κατηγορία, «φοράει» ένα τρικύλινδρο ατμοσφαιρικό κινητήρα 658 κ.εκ. Η απόδοσή του αυξήθηκε στους 52 ίππους στις 6.900 σ.α.λ. και στα 60 Nm στις 3.600 σ.α.λ., έναντι 49 PS/6.800 σ.α.λ. και 57 Nm/5.200 σ.α.λ. πριν. Παράλληλα επιτεύχθηκε μείωση της κατανάλωσης κατά 8% στο 2WD (3,7 λτ./100 χλμ.) και κατά 5% στο 4WD (4,1 λτ./100 χλμ.). Εξάλλου το Mira e:S είναι πολύ μικρό σε διαστάσεις με μήκος 3.395 χλστ., πλάτος 1.475 χλστ., ύψος 1.510 χλστ. και αναλογικά μακρύ μεταξόνιο 2.455 χλστ., ενώ ζυγίζει από μόλις 670 κιλά το 2WD και από 740 κιλά το 4WD. Φυσικά, όπως σε κάθε τέτοιο μίνι ιαπωνικό αυτοκίνητο, η μετάδοση γίνεται με CVT κιβώτιο ταχυτήτων.
Οι βελτιώσεις που δέχτηκε αφορούν (εκτός από τον κινητήρα) αναβαθμίσεις αισθητικές και τεχνολογικές. Στην παλέτα των χρωμάτων του προστέθηκαν οι μεταλλικές αποχρώσεις πράσινου και καφέ, ενώ στις πιο πλούσιες εκδόσεις τα LED εμπρός φώτα είναι στάνταρ. Ενισχυμένα είναι και τα επίπεδα ασφαλείας με την προσθήκη του τελευταίου πακέτου υποβοήθησης οδηγού Smart Assist, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων αυτοκινήτων της γκάμας Daihatsu. Το βελτιωμένο σύστημα αποφυγής σύγκρουσης ανιχνεύει ποδήλατα που διασχίζουν το δρόμο, οχήματα που έρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση όταν στρίβουν δεξιά σε διασταυρώσεις και πεζούς που πλησιάζουν από αντίθετες κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια στροφών. Η ανίχνευση πεζών τη νύχτα είναι στάνταρ, ενώ το μέγιστο όριο λειτουργίας αυξάνεται από 60 χλμ./ώρα σε 80 χλμ./ώρα.
Η γκάμα του Mira e:S απλοποιήθηκε με την κατάργηση της βασικής έκδοσης εξοπλισμού και την αντικατάσταση της κορυφαίας έκδοσης G με το νέα X Limited. Αυτή βασίζεται στην X και προσθέτει εκκίνηση με κουμπί, είσοδο χωρίς κλειδί, θερμαινόμενα μπροστινά καθίσματα, κάθισμα οδηγού με ρυθμιζόμενο ύψος, τιμόνι με ρυθμιζόμενη κλίση, αυτόματο κλιματισμό και ηλεκτρικά αναδιπλούμενους καθρέφτες. Από πλευράς τιμών, το φθηνότερο Daihatsu Mira e:S 2WD ξεκινά από 1.096.700 γιεν (ισοτιμία σε ευρώ 5.910) και το 4WD από 1.223.200 γεν (6.590 ευρώ). Ενδεικτικά, το γνωστό σε εμάς νέο Suzuki Swift 1.2 Hybrid CVT προσφέρεται στην Ιαπωνία από 2.167.000 γεν (11.675 ευρώ), δηλαδή στη διπλάσια τιμή από το Mira e:S για να καταλάβουμε πόσο φθηνό είναι όντως το Daihatsu.



































