Η BMW M2 διέγραψε ρεκόρ του Audi RS 3 (+video)

Η νέα γενιά M2 δέχτηκε σωρεία κριτικών για την εμφάνισή της, όμως έδωσε τις καλύτερες απαντήσεις εκεί που μετράει: στην πίστα. Και μάλιστα όχι σε κάποια της σειράς, αλλά στην πιο επικίνδυνη και διαβόητη του πλανήτη. Η BMW πήγε με το μικρότερο μέλος του M GmbH στο Nurburgring, γράφοντας τον ταχύτερο χρόνο όλων των εποχών για compact αυτοκίνητο παραγωγής. Κυριότερα για τη μεταξύ τους κόντρα όμως, το έκανε αποκαθηλώνοντας το Audi RS 3.

Η G87 μπήκε στο Nordschleiffe με τον επικεφαλής εξέλιξης στησίματος, Jorg Weidinger, πίσω από το τιμόνι και συνθήκες, που μόνο ιδανικές για ρεκόρ πίστας δεν ήταν. Μόλις 7 βαθμούς Κελσίου έλεγε το θερμόμετρο, κι αυτό όταν βγήκε ο ήλιος το πρωί που έλαβαν μέρος τα περάσματα. Όχι ό,τι καλύτερο όταν πρέπει να οδηγήσεις στο όριο ένα πισωκίνητο 460 ίππων και 550 Nm, επί 20,8 χλμ. και 154 στροφές. Η M2 ήταν πλήρως εργοστασιακή, πλην την παρουσία ημισλίκ ελαστικών – τα οποία ωστόσο, φόραγε (όχι τα ίδια) και το RS 3 Sedan, όταν είχε γράψει 7.40.748 πριν 2 χρόνια. Σημαντική διαφορά μεταξύ των δυο και τα -προαιρετικά- κεραμικά δισκόφρενα του Audi, επιλογή που δεν υπάρχει στη M2.

Λίγο την απασχόλησε πάντως, καθότι όχι μόνο έπιασε θερμοκρασία λειτουργίας στα λάστιχα, αλλά τα αξιοποίησε στο έπακρο για να κάνει κομφετί το χρόνο του εξ Ίνγκολσταντ ανταγωνιστή. Το χρονόμετρο σταμάτησε στ0 7.38.71, κατεβάζοντας σχεδόν 2 δλ. το ρεκόρ του RS 3 Sedan! H επίδοση πιστοποιήθηκε από τον TÜV, καθιστώντας με κάθε επισημότητα τη M2 ως το ταχύτερο compact παραγωγής στην «Πράσινη Κόλαση». Ενδεικτικό του πόσο έχει κερδίσει σε ταχύτητα και επιδόσεις, το γεγονός πως η προηγούμενη M2 Competition είχε σημειώσει 7.52.36 – πάνω από 13 ολόκληρα δλ. πιο αργή, δηλαδή!

Να θυμίσουμε πως η ισχυρότερη M2 όλων των εποχών παράγει 460 ίππους στις 6.250 σ.α.λ. και 550 Nm στις 2.650-5.870 σ.α.λ., έχοντας τον κόφτη του 3.0λιτρου εν σειρά εξακύλινδρου twinturbo S58 στις 7.200 σ.α.λ. Με το χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο τα πρώτα 100 χλμ./ώρα έρχονται σε 4,1 δλ., ενώ με το 8άρι αυτόματο ο χρόνος πέφτει στα 3,9 δλ. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 250 χλμ./ώρα, όμως με το πακέτο M Driver’s ο ηλεκτρονικός κόφτης μετατοπίζεται στα 283 χλμ./ώρα.

Get it on Google Play Download on the App Store