Hypercar 1.300HP από τη BYD πάει με 3 ρόδες! (+videos)

H BYD εξαπολύει επίθεση σε όλα τα επίπεδα, όλες τις κατηγορίες και προς πάσα κατεύθυνση. Ούτε η Bugatti με τη Rimac δεν εξαιρούνται, καθώς μετά την παρουσίασή του ως πρωτότυπο, το καινοτόμο hypercar Yangwang U9 μπαίνει στην παραγωγή. Και το κάνει μόνο με 3 ρόδες, άμα θέλει!

Το U9 ξεχωρίζει εμφανισιακά χάρις στη διαμόρφωση των φωτιστικών σωμάτων εμπρός-πίσω και τον τρόπο που ανοίγουν οι πόρτες (α λα McLaren), φτάνοντας τα 4.966 χλστ. σε μήκος, 2.029 χλστ. σε πλάτος, 2.900 χλστ. σε μεταξόνιο και μόλις 1.295 χλστ. σε ύψος. Εξίσου μπόλικο είναι και σε βάρος, καθώς σταματάει τη ζυγαριά στα 2.475 κιλά και ξεπερνά κατά 175 το Rimac Nevera, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια της εξέλιξης και είναι ο νο1 ανταγωνιστής. Κι αυτό παρότι πλαίσιο-αμάξωμα κατασκευάζονται από ανθρακονήματα στο μεγαλύτερο βαθμό, συνδυάζοντας κομμάτια αλουμινίου. Οι τέσσερις ηλεκτροκινητήρες (έναν ανά τροχό) και η μπαταρία των 100 kWh, όμως, ζυγίζουν.

Κάτω από το αμάξωμα πάντως είναι που κρύβονται τα πολύ ενδιαφέροντα. Καταρχάς, η συνολική απόδοση και οι επιδόσεις: 1.300 ίπποι και πάνω από 1.300 Nm ροπής, ικανά να εκτοξεύσουν το EV hypercar στα πρώτα 100 χλμ./ώρα εντός μόλις 2,0 δλ.! Παράλληλα οι Κινέζοι ανακοινώνουν τελική ηλεκτρονικά περιοριζόμενη στα 300 χλμ./ώρα και αυτονομία περί τα 700 χλμ., Προφανώς η μέτρηση αφορά τον δικό τους κύκλο CLTC, οπότε στο πολύ αυστηρότερο WLTP θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά λιγότερα χιλιόμετρα μεταξύ των φορτίσεων. Ούτως ή άλλως, δεν είναι αυτό το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στο YangWang.

Η υπερ-εξελιγμένη ανάρτηση Disus-X συγκεντρώνει όλα τα «φιλό-tech-να» βλέμματα, μαζί με τα επιμέρους συστήματα Intelligent Damping Body Control (Disus-C), Intelligent Hydraulic Body Control (Disus-P) και Intelligent Air Body Control (Disus-A). Τι κάνουν όλα αυτά τα εγγλέζικα ονόματα στην πράξη; Το Disus-X συνδυάζει στοιχεία ηλεκτρονικά ελεγχόμενης ανάρτησης με υδραυλικά αμορτισέρ και αερανάρτησης, σε ένα ενιαίο σύνολο ελεγχόμενο από κεντρικό επεξεργαστή. Δεκάδες αισθητήρες «διαβάζουν» το ανάγλυφο του οδοστρώματος και την κινηματική της ανάρτησης, ελέγχοντας διαρκώς πολύπλοκες κινήσεις κατά τον εγκάρσιο, διαμήκη και κάθετο άξονα. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται πως κάθε γωνία του αμαξώματος έχει τη βέλτιστη επαφή με την άσφαλτο, ακόμα κι αν δεν είναι όλοι οι τροχοί στη θέση τους.

Το Disus-X μπορεί να κρατήσει επίπεδο το YangWang U9 δίχως καν να έχει 4 ρόδες, καθώς οι εναπομείνασες 3 αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τα φορτία. Παράλληλα, ο ηλεκτροκινητήρας στον τροχό που λείπει απενεργοποιείται και η ισχύς του κατανέμεται ισόποσα μεταξύ των άλλων 3, για λόγους ασφαλείας. Η BYD εξέλιξε το συγκεκριμένο σύστημα για την «άψογη διαχείριση των δυνάμεων σε χρήση πίστας (υπάρχει και η ανάλογη Ultimate έκδοση, με την τεράστια αεροτομή) και την ελαχιστοποίηση της κλίσης του αμαξώματος», αλλά δεν παρέλειψε να κάνει τη φιγούρα της με ένα «τρίκυκλο» U9 στην παρουσίαση του μοντέλου. Πόσο κοστίζουν όλα τα παραπάνω;

 

Ακριβές κοστολόγιο δεν ανακοινώνει η BYD, περιοριζόμενη στην αναφορά περί κόστους γύρω στο 1 εκατ. γουάν. Αν περάσει αυτή η πρόθεση στους τιμοκατάλογους, τότε το U9 θα γίνει η απόλυτη ευκαιρία της παγκόσμιας αυτοκίνησης σε supercar ή hypercar, καθώς θα μιλάμε για 1.300 άλογα έναντι μόλις 129.550 ευρώ!

Get it on Google Play Download on the App Store