«Αιθέρας» το Mazda CX-60 στον τάρανδο (+video)

Το CX-60 είναι η ναυαρχίδα της Mazda στην Ευρώπη, τόσο από πλευράς ισχύος όσο και μεγέθους. Το ιαπωνικό SUV ξεπερνά τα 4,7 μέτρα ύψος και αγγίζει τα 1,70 μ. ύψος, ενώ το βάρος κυμαίνεται μεταξύ 1.860 και 1.950 κιλών στην ντίζελ εκδοχή του (ακόμα βαρύτερο το PHEV). Παρόλα αυτά, στο τεστ αποφυγής ταράνδου εμφανίζεται «μισό»!

Το km77.com πήρε το μεγάλο Mazda και το έριξε στη μάχη με τους κώνους, στην ισχυρότερη έκδοση με τον 3.0λιτρο εξακύλινδρο εν σειρά πετρελαιοκινητήρα. Ο e-Skyactiv D συνδυάζεται με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης, 8άρι αυτόματο κιβώτιο και σύστημα τετρακίνησης, παρέχοντας 254 ίππους και 550 Nm στο δεξί πόδι του οδηγού. Οι 20άρες ζάντες περιβάλλονται από ελαστικά επιδόσεων (Toyo Proxes Sport διάστασης 235/50) αντί για μεικτά ή χαμηλής τριβής, όπως συμβαίνει στα περισσότερα SUV. Κι αυτή η επιλογή των μηχανικών είναι που κάνει όλη τη διαφορά, επιτρέποντας σε σασί και ανάρτηση να δείξουν όλα τους τα προσόντα.

Η δοκιμασία της απότομης αλλαγής κατεύθυνσης αποδείχθηκε απρόσμενα εύκολη για το CX-60, εκπλήσσοντας και τους δοκιμαστές. Το κορυφαίο Mazda έπιασε τη βάση των 77 χλμ./ώρα με την πρώτη, επιδεικνύοντας αρκετές κλίσεις στο αμάξωμα αλλά και ανεπηρέαστη από αυτές κατευθυντικότητα. Τα σπορ λάστιχα -ειδικά τα εμπρός- κατάφεραν να διατηρήσουν επαφή με το οδόστρωμα σε κάθε τιμονιά, γλιτώνοντας το αυτοκίνητο από υποστροφή και άνοιγμα της τροχιάς που θα το οδηγούσε πάνω στους κώνους. Υποδειγματική και η λειτουργία του συστήματος ελέγχου ευστάθειας, το οποίο ρεγουλάρει την ορμή του αμαξώματος με μαεστρία και δεν «κοκαλώνει» το όχημα μέσω πανικόβλητων παρεμβάσεων.

Get it on Google Play Download on the App Store