Το άπιαστο σε τιμή Crossover των 17.740 ευρώ

Ο ανταγωνισμός στην κατηγορία των Crossover/SUV συνεχώς αυξάνεται με την εισαγωγή νέων μοντέλων από την Κίνα και την Κορέα, με τον τελικό αποδέκτη, τον καταναλωτή να έχει στη διάθεσή του περισσότερες επιλογές από πριν. Παρόλα αυτά στα δημοφιλή μικρά «υπερυψωμένα» αμάξια, ένα παραμένει σταθερά και με διαφορά το οικονομικότερο σε τιμή όλων.

Πρόκειται για το Dacia Sandero Stepway, το οποίο εκκινεί από 17.740 ευρώ με τον κινητήρα αμιγώς βενζίνης 1.0 TCe 90. Με μόνο 730 ευρώ επιπλέον (18.470 ευρώ) πωλείται με τον κινητήρα διπλού καυσίμου ECO-G 100 (βενζίνη/LPG), εξασφαλίζοντας τεράστια οικονομία σε κόστος καυσίμου, καλύτερα και από τα υβριδικά μοντέλα. Το Sandero Stepway βασίζεται μεν στο Sandero, όμως διαφοροποιείται από αυτό σημαντικά κυρίως εξωτερικά.

Οι διαφορετικού σχεδιασμού προφυλακτήρες με τις ποδιές, τα μαύρα προστατευτικά τμήματα και οι ράγες οροφής χαρίζουν στο αμάξωμα των 4,1 μ. μήκους πιο περιπετειώδη εμφάνιση. Παράλληλα, με απόσταση από το έδαφος 201 χιλιοστά διαθέτει περισσότερο «αέρα» από την πλειοψηφία των B-SUV/Crossover, πράγμα που σημαίνει ότι δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να πατήσει πιο εύκολα σε κακοτράχαλους χωματόδρομους. Ειδικά στην έκδοση Extreme παρουσιάζει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα εμφάνιση με τις καφέ Copper επενδύσεις και διακοσμητικά. Πρόσθετα εφοδιάζεται με το χρήσιμο σύστημα Extended Grip, για καλύτερη πρόσφυση σε ολισθηρές επιφάνειες.

Στα βασικά πλεονεκτήματα του Sandero Stepway ανήκουν και οι άνετοι χώροι για επιβάτες και αποσκευές, επιπέδου μικρομεσαίων χάτσμπακ. Τέσσερις ενήλικες θα απολαύσουν αρκετό ωφέλιμο ύψος, πλάτος και απόσταση για τα πόδια τους από τα μπροστινά καθίσματα, ακόμα και αν μιλάμε για αναστήματα των 1,90 μ. Ταυτόχρονα, το πορτμπαγκάζ των 410 λίτρων χωράει πολλές αποσκευές και εξυπηρετεί λόγω και του τετραγωνισμένου του σχήματος. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι στο ECO-G 100 η δεξαμενή των 40 λτ. του LPG που τοποθετείται στη θέση της ρεζέρβας, δεν κλέβει ούτε ένα λίτρο από το πορτ μπαγκάζ που φτάνει μέχρι τα 1.455 λίτρα με τα πίσω καθίσματα σε αναδίπλωση. Παράλληλα διατηρείται και το ρεζερβουάρ των 50 λίτρων της βενζίνης για μεγάλη συνολική αυτονομία.

Το Sandero Stepway εφοδιάζεται στην αρχική του έκδοση με τον 1.000άρη τρικύλινδρο turbo κινητήρα αμιγώς βενζίνης, απόδοσης 90 ίππων και 160 Nm στις 2.100-3.750 σ.α.λ. Με τη συνδρομή του χειροκίνητου κιβωτίου των 6 ταχυτήτων το 0-100 χλμ./ώρα επιτυγχάνεται σε 12,0 δλ. και η μεικτή κατανάλωση βρίσκεται στα 6,8 λτ./100 χλμ. Με το LPG η απόδοση ανεβαίνει στα 100 άλογα και στα 170 Nm, το 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 11,9 δλ. και η κατανάλωση υγραερίου είναι 8,3 λτ./100 χλμ. Ωστόσο με τρέχουσα μέση τιμή LPG στα 0,883 ευρώ/λτ., τα 100 χιλιόμετρα στοιχίζουν σχεδόν 7 ευρώ. Παράλληλα, ο οδηγός και οι υπόλοιποι επιβάτες ευχαριστιούνται την άνεση από τις αναρτήσεις, μιας και είναι κατάλληλα ρυθμισμένες για να «καταπίνουν» τις διάφορες ανωμαλίες των δρόμων.

Get it on Google Play Download on the App Store