Προς ακύρωση το αυτοκίνητο της Apple

H Sony παρουσίασε αυτοκίνητο, η Xiaomi το ίδιο. Πρώτη από όλους, ωστόσο, το σκέφτηκε και ήθελε να το κάνει η Apple. Τελικά, όπως όλα δείχνουν, οι πρώτοι έσονται τελευταίοι, και μάλιστα ακυρωμένοι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πηγές εκ των έσω, ο κολοσσός των 2,82 τρις δολαρίων αποφάσισε να βγάλει από την πρίζα το Project Titan, το εγχείρημα δηλαδή των Αμερικανών για το πρώτο τους αυτοκίνητο. Οι πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν πως τις αποκαλύψεις έκαναν δυο από τα μεγαλύτερα «κεφάλια» της Apple, ανακοινώνοντας στο εσωτερικό της εταιρίας πως περίπου 2.000 εργαζόμενοι από το Project Titan μεταφέρονται αλλού. Συγκεκριμένα στο τμήμα του generative AI. Gen AI, σε πολύ απλά λόγια, σημαίνει μετατροπή γραπτών εντολών σε εικόνες, video ή μουσική. Το επόμενο τεράστιο βήμα στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο πολλοί φοβούνται πως θα σημάνει το τέλος του ανθρώπινου παράγοντα στον κινηματογράφο.

Κατά τα φαινόμενα, πάντως, σίγουρα σημαίνει το τέλος του τετράτροχου Apple. Ένα όραμα που ξεκίνησε από το 2008, κατόπιν εντολής του ίδιου, του Steve Jobs. Η απόφαση για εξέλιξη αυτοκινήτου δεν ελήφθη μέχρι το 2015, όταν επισημοποιήθηκε το Project Titan. Από τότε και μέχρι σήμερα η ημερομηνία λανσαρίσματος άλλαξε αρκετές φορές, δείγμα των προβλημάτων ενδεχομένως που παρουσιάζονταν. Τελευταία ενημέρωση ανέφερε το 2028 ως χρονικό ορίζοντα πρεμιέρας, αλλά τελικά μάλλον ούτε αυτό θα αποδώσει καρπούς. Χαρακτηριστικό της αστάθειας του όλου πρότζεκτ, το γεγονός ότι οι προσδοκίες για δυνατότητα αυτόνομης κίνησης έπεσε δυο επίπεδα συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις. Από το Επίπεδο 4 φτάσαμε στο Επίπεδο 2+, τη στιγμή που ήδη η Mercedes έχει εξασφαλίσει έγκριση για χρήση στο δρόμο του Επιπέδου 3.

Get it on Google Play Download on the App Store