Τιρκουάζ LED ασφαλείας από τη Mercedes

Στα μέσα του έτους η Mercedes σημείωσε ένα μοναδικό ορόσημο στα χρονικά της αυτόνομης οδήγησης, καθώς έγινε η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που εξασφάλισε επίσημη έγκριση για χρήση Επιπέδου 3 στους δρόμους των Η.Π.Α. To Drive Pilot έγινε το πρώτο εγκεκριμένο σύστημα που επιτρέπει στον οδηγό να παίρνει τα μάτια του από το δρόμο, λαμβάνοντας πιστοποίηση για χρήση στους δημόσιους δρόμους της Καλιφόρνια. Για λόγους ασφαλείας, όμως, πρέπει να ενημερώνονται και οι υπόλοιποι χρήστες του οδικού δικτύου πως το αυτοκίνητο πηγαίνει μόνο του. Εδώ έρχονται τα νέα τιρκουάζ LED, που λανσάρουν οι Γερμανοί σε συνεργασία με τις νομοθετικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε αντίθεση με τα Autopilot και Full Self Driving συστήματα της Tesla, το Drive Pilot δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό, με κάθε επισημότητα και νομιμότητα, να πάρει τα χέρια του από το τιμόνι και τα μάτια του από το δρόμο. Με άλλα λόγια, αφήνει τον έλεγχο στο όχημα. Όταν το Drive Pilot είναι ενεργοποιημένο, τα φανάρια και οι καθρέπτες της EQS ή της S-Class (τα δυο μόνα διαθέσιμα μοντέλα με τη συγκεκριμένη τεχνολογία) εκπέμπουν γαλαζοπράσινο φως, αφήνοντας τους άλλους οδηγούς, τους πεζούς και τους ποδηλάτες να γνωρίζουν πως ο οδηγός της εν λόγω Mercedes ίσως δεν έχει το νου του στην κυκλοφορία. Με αυτό τον τρόπο είναι είναι λιγότερο πιθανό να ξαφνιαστούν οι υπόλοιποι οδηγοί ή να ανησυχήσουν βλέποντας τον οδηγό μιας EQS να διαβάζει εφημερίδα, φερ’ ειπείν, ενώ και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν καλύτερη κατανόηση του τι πρέπει να κάνουν εάν χρειαστεί παροχή ιατρικής βοήθειας.

Το Επίπεδο 3 βέβαια δεν σημαίνει πως έχουμε πια πλήρως αυτόνομα οχήματα, καθώς ναι μεν ο οδηγός μπορεί να διαβάζει βιβλίο, να βλέπει video ή να παίζει παιχνίδια ενώ το αυτοκίνητο κινείται, αλλά θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να ξαναπάρει τον έλεγχο. Δεν μπορεί, δηλαδή, να βάλει έναν προορισμό στο GPS και να πέσει για ύπνο, αφήνοντας τη Mercedes του να κάνει τη διαδρομή. Ούτε να κάθεται στο πίσω κάθισμα και να χαλαρώνει. Θα πρέπει να βρίσκεται κανονικά πίσω από το τιμόνι και σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, να επέμβει σε αυτό ή τα πεντάλ. Τα τιρκουάζ φανάρια, λοιπον, δίνουν και στην αστυνομία λαβή για να συνετίσει όποιον θελήσει να κάνει κατάχρηση του Drive Pilot.

Get it on Google Play Download on the App Store