Ο «Mr Bean» και το υδρογονοκίνητο GR Yaris (+video)

Ο Mr Bean ή Blackadder, κατά κόσμον Rowan Attiknson, είναι πασίγνωστος λάτρης των αυτοκινήτων. Όχι μόνο γνώστης και συλλέκτης, αλλά και οδηγός. Ο Άγγλος ηθοποιός συμμετέχει τακτικά σε αγώνες ιστορικών και δεν διστάζει να πηγαίνει τέρμα γκάζι, αντί να αφήνει τα καμάρια του να μαραζώνουν σε κάποιο γκαράζ. Ένα από αυτά είναι το Toyota GR Yaris, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να προστεθεί η υδρογονοκίνητη εκδοχή του.

Η Toyota προωθεί το υδρογόνο ως καύσιμο της επόμενης μέρας, περιοδεύοντας το GR Yaris H2 σε events ανά την υφήλιο. Το Goodwood Festival of Speed δεν γινόταν να λείπει από το καλεντάρι των Ιαπώνων, οι οποίοι επιστράτευσαν τον Attkinson (και τον παλιό πιλότο της F1, Kazuki Nakajima, σε ρόλο συνοδηγού) για να διαφημίσει το H2 και να εξηγήσει τη φιλοσοφία λειτουργίας του. Ότι, δηλαδή, δεν πρόκειται για ένα αυτοκίνητο με κυψέλες καυσίμου (σαν το Mirai), αλλά για ένα κανονικό GR Yaris με τον 1.600άρη τρικύλινδρο τούρμπο που έχει και το δικό του. Ειδοποιός διαφορά, φυσικά, ότι το H2 χρησιμοποιεί υδρογόνο για τις πιστονιές, αντί βενζίνης.

Ο Attkinson ανέφερε τις αλλαγές που φιλοξενεί το σύστημα ψεκασμού και ανάφλεξης, προκειμένου να βελτιστοποιεί την καύση του υδρογόνου και να προσαρμόζεται σε σχέση με την αμόλυβδη, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως η αίσθηση και ο ήχος δεν διαφέρουν από εκείνα του κανονικού GR Yaris. «Φοβερά διασκεδαστικό» το βρήκε, εξυμνώντας ταυτόχρονα την Toyota και τη Formula 1 για τις προσπάθειές του στη διάσωση των κινητήρων εσωτερικής καύσης, μέσω της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων. Ο Attkinson μάλιστα επικρίνει την ηλεκτροκίνηση, παρότι ο ίδιος είναι πτυχιούχος ηλεκτρικός/ηλεκτρονικός μηχανικός και ήταν από τους πρώτους που είχαν αγοράσει EV!

Get it on Google Play Download on the App Store