Νέο και «καυτό» Alpine A290 με έως 220 άλογα (+video)

Εν μέσω καύσωνα, η Alpine ανεβάζει ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία με το νέο A290. Την κορυφαία έκδοση του ηλεκτρικά αναγεννημένου Renault 5, που ξεχωρίζει για την εμφάνιση, τη δύναμη και τις επιδόσεις.

Το A290 GT δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα φουσκώματα και το παράστημα του θρυλικού 5 Turbo (όσο ιερόσυλη κι αν ακούγεται η πρόταση), φέροντας μέχρι εισαγωγές μπροστά από τους πίσω τροχούς, ωσάν κεντρομήχανο. Κινητήρας δεν υπάρχει, βέβαια, αλλά δεν παύει να πρόκειται για πανέμορφη πινελιά. Το ίδιο ισχύει για τις 19άρες ζάντες, τα τετράγωνα φωτιστικά σώματα στον εμπρός προφυλακτήρα, τον διαχύτη στον πίσω και την αεροτομή, η οποία πάντως δεν είναι όσο μεγάλη θα περίμενε κανείς από ένα hot hatch, ειδικά τόσο «γυμνασμένου» παρουσιαστικά (1.818 χλστ. πλάτος από 1.770 χλστ., +5,84 εκατοστά στα μετατρόχια συγκριτικά με το απλό 5 E-Τech Electric).

Στο εσωτερικό κυριαρχούν τα δερμάτινα μπάκετ καθίσματα και οι πινελιές γαλάζιου χρώματος, ενώ εντυπωσιακή σε όψη (λογικά και σε υφή) είναι η παχιά στεφάνη του flat bottomed τιμονιού. Το κόκκινο κουμπί για το overboost πίσω από αυτή, αλλά και τα γραφικά στην ενιαία οθόνη επίσης αποτελούν αποκλειστικά προνόμια του μικρότερου μοντέλου στη γκάμα της Alpine.

Ακριβώς το ίδιο ισχύει τόσο για το σετάρισμα της ανάρτησης, όσο και τα ελαστικά. Η Michelin εξέλιξε 3 διαφορετικά λάστιχα μόνο για το A290 (το θερινό Pilot Sport EV, το βρόχινο Pilot Sport S5 και το χειμερινό Pilot Alpin 5), προκειμένου να χαρίσει στο γαλλικό μικρό βέλτιστο κράτημα και απόκριση στις εντολές του οδηγού, κάτω από όλες τις συνθήκες. Από πλευράς δύναμης τώρα, υπάρχουν δυο εκδοχές του έμπροσθεν τοποθετημένου ηλεκτροκινητήρα: 180 άλογα η βασική, 220 άλογα η GTS (300 Nm η ροπή και στις δύο). Το κορυφαίο A290 θέλει μόλις 6,4 δλ. για να φτάσει στα 100 χλμ./ώρα από στάση, εκμεταλλευόμενο και το χαμηλό -για ηλεκτρικό- βάρος των 1.478 κιλών. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που η μπαταρία των 52 kWh, μπορεί να προσφέρει μέχρι 380 χλμ. αυτονομίας. Αν υπάρχει βιασύνη, τότε χάρη στη μέγιστη ισχύ φόρτισης των 100 kW, η σύνδεση σε ταχυφορτιστή δίνει 150 χλμ. μέσα σε 15 λεπτά.

Get it on Google Play Download on the App Store