Στην παραγωγή το αυτοκίνητο που κινείται ανάποδα! (+video)

Για χρόνια υπάρχει μια παραφιλολογία, που αγγίζει τα όρια του αστικού/επιστημονικού μύθου: μπορεί ένα αυτοκίνητο, με μεγάλη παραγωγή κάθετης δύναμης, να κινηθεί ανάποδα; Ο Gordon Murray και το GMA T.50s Niki Lauda δίνουν εμφατικά την καταφατική απάντηση!

Το GMA T.50 είναι το απαύγασμα της ιδιοφυΐας του Gordon Murray και ο πραγματικός διάδοχος της McLaren F1. Ο Άγγλος γκουρού ολοκλήρωσε την εξέλιξη της κορυφαίας έκδοση του νέου του «τέκνου», με προσανατολισμό στη χρήση πίστας, δίνοντάς της το όνομα του αείμνηστου 3 φορές πρωταθλητή Formula 1. Ούτως ή άλλως το T.50s Niki Lauda δεν απέχει ιδιαίτερα από τα μονοθέσια της υπέρτατης τεχνολογικής μορφής motorsport. Από τα σημερινά, μη μπερδευόμαστε. Όχι από εκείνα της εποχής του Αυστριακού θρύλου.

Καταρχάς το απόλυτο T.50 αποδίδει 761 άλογα στις 11.500 σ.α.λ. από τον ατμοσφαιρικό 3.9 V12, απολαμβάνοντας μια ειδική ισχύ της τάξης των 195 ίππων στο λίτρο. Μετά έχουμε το βάρος, που περιορίζεται στα μόλις 890 κιλά (-100 συγκριτικά με το κανονικό T.50) και διαμορφώνει την αναλογία βάρους-δύναμης στα μόλις 1,17 κιλά ανά ίππο! Κι ακόμα δεν έχουμε πιάσει τους ασύλληπτους αριθμούς, που χαρακτηρίζουν την αεροδυναμική απόδοση του T.50s. Πριν το κάνουμε, να επισημάνουμε πως διαθέτει παχύτερες αντιστρεπτικές, σκληρότερη ανάρτηση και χαμηλότερη απόσταση από το έδαφος κατά 40 χλστ., σε σχέση με την πολιτική έκδοση. Τώρα που ξεμπερδέψαμε με τα «πεζά», ας περάσουμε στα απίστευτα.

Το αεροδυναμικό πακέτο έχει εξελιχθεί έπειτα από εξαντλητικές δοκιμές σε πίστα και σήραγγα, παραπέμποντας ξεκάθαρα αγωνιστικό κορυφαίας κατηγορίας του Le Mans. Το shark fin μοιάζει με εκείνο του Mercedes-AMG One, πλαισιωμένου από τεράστια αεροτομή, μεγαλύτερο διαχύτη/splitter/side skirts, επίπεδο πάτωμα και ενεργά βοηθήματα. Η λειτουργία High Downforce θέτει τα πάντα στο μάξιμουμ και βάζει τον ανεμιστήρα του ground effect στις 7.000 σ.α.λ., που είναι και το ανώτατο όριο. Σε αυτή την κατάσταση, σύμφωνα με τον Murray, το T50s παράγει το απίστευτο ποσό των 1.500+ κιλών κάθετης δύναμης! Μάλιστα, το κάνει στα 282 χλμ./ώρα – την χαμηλότερη ταχύτητα που επιτυγχάνει αυτοκίνητο τόσο downforce! Όπως δηλώνει κι ο δημιουργός του, «το T50s θα μπορούσε να κινηθεί ανάποδα μόλις με 282 χλμ./ώρα»!

Προφανώς δεν έχει επιχειρήσει κανείς κάτι τέτοιο, καθώς θα εγείρονταν ανυπέρβλητα προβλήματα με την λίπανση του κινητήρα και την τροφοδοσία καυσίμου. Παρόλα αυτά, το επερχόμενο T50s θα μπορούσε να το κάνει με την μικρότερη δυνατή ταχύτητα. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, τα μονοθέσια της Formula 1 έχει υπολογιστεί πως παράγουν 5 G κάθετης δύναμης στην τελική τους ταχύτητα. Με δεδομένο πως το ελάχιστο βάρος είναι 740 κιλά μαζί με τον οδηγό και οι κορυφαίοι συνδυασμοί φτάνουν μέχρι τα 350 χλμ./ώρα, μιλάμε για τουλάχιστον 3.700 κιλά downforce σε αυτές τις ταχύτητες!

Το τί χρόνους μπορεί να γράψει το T.50s Niki Lauda τώρα, επίσης παραμένει άγνωστο – τουλάχιστον για όλους όσοι είναι εκτός εταιρίας του Gordon Murray. Άπαξ και η κάθετη δύναμη, όμως, είναι σχεδόν διπλάσια από το βάρος του αυτοκινήτου, υποστηριζόμενη παράλληλα από σλικ ελαστικά (και κανονικά radial προαιρετικά, κυκλοφορεί κανονικά στο δρόμο), μόνο να φανταστούμε μπορούμε το πόσο «βιδωμένο» στην άσφαλτο μπορεί να είναι. Για φρενάρισμα επίσης ούτε λόγος, ιδίως με τις 6πίστονες δαγκάνες της Brembo μπροστά (4πίστονες πίσω) και τις κεραμικές δισκόπλακες. Το One στο Nurburgring πάντως, κατέχει το ρεκόρ με 6.30.705. Με τεράστια άνεση θα μπορούσε να το διαλύσει η δημιουργία του Murray, αλλά ακόμα δεν έχει μπει στην «Πράσινη Κόλαση».

Έχει, όμως, μπει στην παραγωγή. Άγνωστο πόσα θα κατασκευαστούν (μάλλον 25), γνωστή η τιμή: 3,1 εκατ. λίρες (3,62 εκατ. ευρώ) προ φόρων.

Get it on Google Play Download on the App Store