«Καρφωτή» χειροκίνητη Ferrari 430 στην autobahn (+video)

Τα χειροκίνητα κιβώτια έχουν βρεθεί σε τόσο δυσμενή θέση, ώστε κάθε φορά που μια εταιρία ανακοινώνει πως επενδύει σε αυτά αντιμετωπίζεται -και τρόπον τινά, είναι- σαν σωτήρας του τρίτου πεντάλ. Η Ferrari ήταν από τις πρώτες που αποφάσισαν να μην συγκαταλέγονται σε αυτές, λανσάροντας το κιβώτιο F1 στην F355 μια 24ετία πριν. Πλέον, όμως, όποιο «Cavallino Rampante» διαθέτει μηχανική μετάδοση, συνιστά τον ορισμό του συλλεκτικού. H F430 ήταν μια από τις τελευταίες με τέτοιες χάρες, τις οποίες μας επιδεικνύει όπως πρέπει: με το γκάζι τέρμα και το δεξί χέρι να «καρφώνει» τις σχέσεις.

Η διάδοχος της 360 Modena έχει στο κέντρο έναν ατμοσφαιρικό V8 4.308 κ.εκ., που αποδίδει 490 ίππους στις 8.500 σ.α.λ. και 465 Nm στις 5.250 σ.α.λ. Ούσα από τα πρώτα «Cavallino Rampante» της νέας εποχής, η συντριπτική πλειοψηφία των F430 είναι εξοπλισμένες με το ημιαυτόματο 6άρι κιβώτιο. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις με πεντάλ συμπλέκτη και «χτένι» είναι πλέον πάνω από συλλεκτικές, ενώ ακόμα πιο σπάνια βρίσκεις video με κάποια χειροκίνητη να πηγαίνει «τάπα». Το AutoTopNL κατάφερε να βρει μια τέτοια Ιταλίδα – κι όχι μόνο αυτό, αλλά της έδωσε να καταλάβει στην autobahn.

Η χειροκίνητη F430 ήταν μεν λίγο πιο αργή στο 0-100 χλμ./ώρα από την αυτόματη (4,2 δλ. αντί 4,0), αλλά στην τελική δεν είχαν καμία απολύτως διαφορά. Και οι δύο στα 315 χλμ./ώρα σταματούσαν να κινούν τη βελόνα του ταχύμετρο προς τα πάνω,  με το πέρασμα του Ολλανδού να φτάνει πολύ κοντά στους εργοστασιακούς ισχυρισμούς. Μέχρι τα 310 χλμ./ώρα πήγε η «χεράτη» Ferrari στην εθνική, προκαλώντας παράλληλα πολλαπλές απολαύσεις στα αυτιά (και πολλά άλλα όργανα) με τον ήχο του F136 E στις 8.500 σ.α.λ.

Get it on Google Play Download on the App Store