Ηλεκτρίζει τα αγροτικά το νέο Ford Ranger PHEV (+video)

Ένα χρόνο μετά την πρώτη του εμφάνιση, ήρθε η ώρα για το Ford Ranger PHEV να κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του. Η Διεθνής Έκθεση Μεταφορών στο Ανόβερο είναι το μέρος, όπου η plug-in υβριδική έκδοση του πιο επιτυχημένου pick up στην Ευρώπη φανερώνει όλα της τα τεχνικά προσόντα.

Σχεδιαστικά, πέρα από το έξτρα πορτάκι πίσω από εκείνο για το ρεζερβουάρ της βενζίνης, το εξηλεκτρισμένο Ranger διακρίνεται από τις νέας σχεδίασης 18άρες ζάντες και τα σήματα «PHEV», στα πλευρικά «βράγχια». H παλέτα αποκτά δυο αποκλειστικά χρώματα (το γαλάζιο και το «φιστικί» των φωτογραφιών), ωστόσο περισσότερες αλλαγές δεν συναντάμε μεταξύ απλού και plug-in υβριδικού. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στο εσωτερικό, όπου οι διαφορές περιορίζονται στα νέα γραφικά σε ψηφιακό καντράν και σύστημα πολυμέσων, όπου απεικονίζονται το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, τα προγράμματα οδήγησης, η λειτουργία του υβριδικού συνόλου, η αυτονομία και λοιπά, «ηλεκτρικά», στοιχεία.

Εφόσον πιάσαμε τον εξηλεκτρισμό, ας αναλύσουμε τον μεγάλο πρωταγωνιστή του Ranger PHEV: το ολοκαίνουργιο plug-in υβριδικό σύνολο. Στο θερμικό σκέλος αναλαμβάνει ο υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας των 2.3 λίτρων, πάντα σε συνεργασία με το 10άρι αυτόματο κιβώτιο και σύστημα τετρακίνησης. Πλέον, όμως, μπαίνει και ηλεκτρικός παράγοντας στην εξίσωση. Ένας ηλεκτροκινητήρας 101 ίππων συνδυάζεται με μπαταρία 11,8 kWh, εξασφαλίζοντας συνολική απόδοση 279 ίππων και 690 Nm μαζί με αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία, που ξεπερνά τα 45 χλμ. Η ροπή μάλιστα είναι η υψηλότερη που έχει εμφανιστεί σε Ranger παραγωγής,  αφήνοντας πίσω μέχρι και το 3.0 V6 bi-turbo ντίζελ (600 Nm, ούτε λόγος για το Raptor και τα «μόλις» 491 Nm του 3.0 V6 EcoBoost).

Το «Μπλε Οβάλ» αναφέρει πως η μέγιστη ελκτική δυνατότητα παραμένει στα ίδια επίπεδα με τα θερμικά Ranger, ήτοι 3.500 κιλά, όπως και το ωφέλιμο φορτίο του 1 τόνου για το χώρο φόρτωσης. Σημαντική προσθήκη στον εξοπλισμό είναι το σύστημα Pro Power Onboard, με πολλαπλές πρίζες στην καρότσα και στο εσωτερικό της καμπίνας, παρέχοντας ισχύ 2,3 kW στάνταρ και προαιρετικά 6,9 kW. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η μπαταρία του PHEV μπορεί να τροφοδοτήσει «εργαλεία και συσκευές σε εργοτάξιο ή απομακρυσμένο κάμπινγκ», καθιστώντας ουσιαστικά απαρχαιωμένες τις γεννήτριες. Η ίδια, η συστοιχία, τώρα, φορτίζει σε λιγότερο από 4 ώρες, όταν συνδεθεί σε μονοφασική παροχή 16 αμπέρ.

Get it on Google Play Download on the App Store