Το Kia EV6 GT εκμηδενίζει τη BMW M2 (+video)

Δεδομένου ότι το EV6 GT έχει βάλει στη θέση τους Lamborghini Urus, McLaren 570S και Dodge Challenger Hellcat, δεν θα πρέπει να προξενεί εντύπωση η επικράτησή του έναντι της BMW M2. Εκ πρώτης όψεως. Με μια δεύτερη ματιά, όμως, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια παραδοσιακή κόντρα στο 400άρι. Το ισχυρότερο Kia όλων των εποχών συναγωνίζεται το βαυαρικό sportscar σε μια αναμέτρηση που περιλαμβάνει επιτάχυνση, φρένα, στρίψιμο και έξοδο από στροφή. Όχι ότι κάνουν καμιά διαφορά, στο τέλος.

Το Edmunds πήρε τα δύο αυτοκίνητα και τα έβαλε στην γραμμή εκκίνησης του 0-400 μέτρα, αλλά δεν τα περιόρισε εκεί. Μερικά μέτρα μετά το 400άρι έθεσε ένα σημείο αναστροφής, προκειμένου να τεστάρει τόσο τα φρένα όσο και την πλευρική πρόσφυση. Προσθήκες που, θεωρητικά, θα μπορούσαν να εκμηδενίσουν το πλεονέκτημα του EV6 GT στην ευθεία, εκεί δηλαδή που «παίρνει κεφάλια» ο συνδυασμός 585 ίππων/740 Nm και τετρακίνησης. Πάντα στη θεωρία, η πολύ ελαφρύτερη M2 (1.750 κιλά αντί 2.174) δύναται να επιβραδύνει και να στρίψει ταχύτερα, μαζεύοντας τη διαφορά που θα έχει κάνει το Kia στο 400άρι και ισοσκελίζοντας την καλύτερη έξοδο από το σημείο αναστροφής, ελέω κίνησης σε όλους τους τροχούς. Θεωρία που εν τέλει επαληθεύει η πισωκίνητη «Μπέμπα» των 460 ίππων/550 Nm, αλλά μόνο μερικώς.

Μέχρι εκεί, βασικά, που επιτρέπει ο οδηγός του Kia. Στην πρώτη αναμέτρηση άργησε να εκκινήσει, στη δεύτερη πάτησε έξω στην αναστροφή. Αμφότερες πήγαν στο EV6 GT, αλλά με ελάχιστη διαφορά. Στην τρίτη, όμως, που τα έκανε όλα σωστά, η M2 δεν είχε την παραμικρή ελπίδα – κι ας έπιασε 1,24 G στη στροφή (1,13 G το EV από την Κορέα). Το τελικό κενό μεταξύ τους ήταν 0,4 δλ. (33,7 δλ. αντί 34,1), με τη BMW να σημειώνει και υψηλότερη ταχύτητα (212,27 αντί 210,98 χλμ./ώρα). Παρηγοριά στον άρρωστο, όμως.

Get it on Google Play Download on the App Store