Colin McRae: Εκεί όπου ο θρύλος «πετάει» ακόμα (+videos)

  • kris meeke colins crest
  • colin-mcrae-ford-focus-landing
  • colins-crest-06
  • colins-crest
  • colins-crest-07
  • colins-crest-04
  • colins-crest-03
  • colins-crest-05
  • https://cdn.autogreeknews.gr/wp-content/uploads/2026/09/kris-meeke-colins-crest.jpg
  • https://cdn.autogreeknews.gr/wp-content/uploads/2026/09/colin-mcrae-ford-focus-landing.jpg
  • https://cdn.autogreeknews.gr/wp-content/uploads/2026/09/colins-crest-06.jpg
  • https://cdn.autogreeknews.gr/wp-content/uploads/2026/09/colins-crest.jpg
  • https://cdn.autogreeknews.gr/wp-content/uploads/2026/09/colins-crest-07.jpg
  • https://cdn.autogreeknews.gr/wp-content/uploads/2026/09/colins-crest-04.jpg
  • https://cdn.autogreeknews.gr/wp-content/uploads/2026/09/colins-crest-03.jpg
  • https://cdn.autogreeknews.gr/wp-content/uploads/2026/09/colins-crest-05.jpg

Η 15η Σεπτέμβρη, για κάθε φίλο του μηχανοκίνητου αθλητισμού και γενικότερα φαν της αυτοκίνησης, είναι μια «μαύρη» μέρα. Σαν σήμερα, πριν 19 χρόνια, το ελικόπτερο που πιλοτάριζε ο Σκωτσέζος αρτίστας της οδήγησης, συνετρίβη κοντά στο σπίτι του συμπαρασύροντας στο θάνατο εκτός από τον ίδιο, τον γιο του και δυο οικογενειακούς φίλους. Τραγική ειρωνεία συνιστά το γεγονός πως πίσω από το τιμόνι, ο Colin McRae έκανε τις «πτήσεις» στο WRC επιστήμη. Ο κατά γενική ομολογία θεαματικότερος οδηγός που έχει περάσει από τον θεσμό, έχει προσγειωθεί σχεδόν κάθετα μετά από άλμα.

Έχει τραυματίσει τον συνοδηγό του, Nicky Grist, στη μέση έπειτα από προσγείωση, έχει απογειωθεί ντριφτάροντας, ενώ σε ένα από τα πιο απίστευτα σκηνικά σε αγώνα ράλλυ, μας μεταφέρει νοητά η αφήγηση του Grist: «Σε έναν αγώνα, νομίζω στο Ράλλυ Ουαλίας ή Αυστραλίας, ήταν μια ειδική με δυο άλματα κοντά το ένα στο άλλο. Είχα γράψει στις σημειώσεις προσεκτικά το πρώτο, ώστε να προσγειωθούμε σωστά για το δεύτερο. Περάσαμε το σημείο στο shakedown και ο Colin μου είπε πως χάναμε χρόνο, καθώς μπορούσε να περάσει με τη μία και τα δύο! Κάτι που έκανε τελικά την μέρα του αγώνα»! Παρακάτω τα διαδοχικά άλματα στις ειδικές της Αυστραλίας

Ανάμεσα στα σημεία όπου ο Colin McRae έγραψε τη δική του ιστορία ξεχωρίζει το Vargåsen του Ράλλυ Σουηδίας. Εκεί υπάρχει ένα χαρακτηριστικό ύψωμα που εκτόξευε κυριολεκτικά τα αγωνιστικά αυτοκίνητα στον αέρα. Τα εντυπωσιακά περάσματα του Σκωτσέζου ήταν τόσο χαρακτηριστικά, ώστε οι Σουηδοί άρχισαν να αποκαλούν το σημείο «Colin’s Crest», δηλαδή «Η κορυφή του Κόλιν». Η ονομασία καθιερώθηκε επίσημα το 2008, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του. Από τότε το Colin’s Crest έχει εξελιχθεί σε πραγματικό προσκύνημα για τους φίλους του WRC, ενώ δημιουργήθηκε και ειδικό βραβείο για τον οδηγό που πραγματοποιεί το μεγαλύτερο άλμα. Ο πρώτος που το κατέκτησε ήταν ο Khalid Al Qassim, ο οποίος το 2008 πέταξε με Ford Focus WRC για 36 μέτρα. Για το WRC, ο τελευταίος νικητής ήταν ο Kris Meeke (κεντρική φώτο), ο οποίος το 2019 έφτασε τα 41 μέτρα με Toyota Yaris WRC. Η συγκεκριμένη ειδική δεν αποτελεί πλέον μέρος του Ράλλυ Σουηδίας, αλλά περιλαμβάνεται στο Ράλλυ Σκανδιναβίας, που προσμετρά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ (ERC).

Το εντυπωσιακό είναι ότι το απόλυτο ρεκόρ στο Colin’s Crest δεν ανήκει σε κάποιο από τα μεγάλα ονόματα του WRC ούτε σε αυτοκίνητο της κορυφαίας κατηγορίας Rally1. Το πέτυχε ο Νορβηγός Mads Østberg, οδηγώντας ένα Citroën C3 R5 της κατηγορίας Rally2. Το πέρασμά του ήταν πραγματικά εξωπραγματικό: έφτασε στην κορυφή με σχεδόν 170 χλμ./ώρα και έμεινε στον αέρα για 47 μέτρα! Η προσγείωση ήταν οριακή, όμως ο Østberg κατάφερε να κρατήσει το αυτοκίνητο και να συνεχίσει. Μάλιστα, ο Østberg έχει δύο από τις τρεις κορυφαίες επιδόσεις στην ιστορία του Colin’s Crest. Πριν από το ρεκόρ των 47 μέτρων, είχε πετύχει 44 μέτρα με Ford Fiesta WRC το 2017, επίδοση που μοιράζεται με τον Thierry Neuville, ο οποίος είχε επίσης φτάσει τα 44 μέτρα με Hyundai i20 WRC το 2015. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο συμπατριώτης του Østberg, Eyvind Brynildsen, με 45 μέτρα που πέτυχε το 2020 με Ford Fiesta R5 Evo.

Το βάθρο του Colin’s Crest είναι νορβηγική υπόθεση, και ειδικότερα του Ostberg, ο οποίος βρίσκεται στις δυο από τις τρεις θέσεις! Το φετινό του ρεκόρ ήρθε να ξεπεράσει την επίδοση του συμπατριώτη του, Eyvind Brynildsen, ο οποίος το 2020 (με ένα Ford Fiesta R5 Evo) είχε πετάξει στα 45 μέτρα. Ο Ostberg επανεμφανίζεται στην τρίτη θέση με 44 μέτρα (με Ford Fiesta WRC, από το 2017), μαζί με τον Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC, το 2015).

Get it on Google Play Download on the App Store