Η Toyota ρίχνει το βάρος στα υβριδικά

Η Toyota έχει ξεκαθαρίσει πολλάκις τη θέση της γύρω από τα ηλεκτρικά, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα πρέπει να αποτελούν μονόδρομο. Η αυτοκινητοβιομηχανία που διέδωσε και εδραίωσε παγκοσμίως τα υβριδικά, αναμενόμενα στηρίζει αυτού του είδους την τεχνολογία. Κι όπως φαίνεται, δεν αποκλείεται κάποια μοντέλα στο μέλλον να προσφέρονται μόνο ως τέτοια.

Ο επικεφαλής πωλήσεων και μάρκετινγκ της Toyota στη Βόρειο Αμερική, μίλησε πρόσφατα στο Reuters για τα σχέδια της ιαπωνικής εταιρίας γύρω από τον εξηλεκτρισμό. Συγκεκριμένα, την έκταση που μπορεί να φτάσει στη γκάμα της. Τα full (κυρίως) και plug-in hybrid είναι ούτως ή άλλως στο προσκήνιο, με το bZ4X να αποτελεί τη μοναδική πλήρως ηλεκτρική εναλλακτική. Σύμφωνα με τον David Christ και τα λεγόμενά του στο Reuters, για τα πιο επιτυχημένα μοντέλα της φίρμας έτσι θα συνεχίσει να είναι η κατάσταση: «Κοιτώντας προς το μέλλον, θα πρέπει να αξιολογούμε μοντέλο-μοντέλο τους κινητήρες που θα το πλαισιώνουν, αλλά και το αν η προσφορά μόνο υβριδικών είναι η καλύτερη λύση. Για ορισμένα, από τα πιο εμπορικά μας μάλιστα, φαίνεται πως ισχύει».

Ήδη τα Corolla Hatchback/Touring Sports/Cross σε πολλές αγορές -περιλαμβανομένης της δικής μας- προσφέρεται μόνο με full hybrid σύνολο. Το RAV4 υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το ακολουθήσει, τουλάχιστον στην Αμερική για αρχή. Η επόμενη γενιά είναι προγραμματισμένη για το 2026 και από τη στιγμή που οι πωλήσεις της τωρινής, δείχνουν ότι πάνω από το 50% των αγοραστών επιλέγουν το υβριδικό (και πάλι, μόνο αυτό διαθέσιμο στην Ευρώπη), έχει λογική το RAV4 MK5 να προσφέρεται μόνο ως τέτοιο.

Αν αφήσουμε τις Η.Π.Α. για τη χώρα μας πάντως, θα δούμε ότι από τώρα η Toyota κάνει «all-in» στα μερικώς εξηλεκτρισμένα συστήματα κίνησης. Από τα 21 μοντέλα που διατίθενται στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των επαγγελματικών και των GR, τα 8 προσφέρονται αποκλειστικά με υβριδικούς (full ή PHEV) κινητήρες. Βγάζοντας τα 6 επαγγελματικά, τα 2 GR (Yaris και Supra) και το ηλεκτρικό bZ4X, πάμε σε ένα αποκλειστικά υβριδικό «σκορ» της τάξης του 8/12. Πιο σαφής η κατεύθυνση των Ιαπώνων δεν θα μπορούσε να είναι.

Get it on Google Play Download on the App Store