30 χρόνια από την πρώτη 4×4 BMW 325i «Allrad» του 1985

Η BMW γιορτάζει 30 χρόνια από το πρώτο τετρακίνητο μοντέλο της, την BMW 325i «Allrad» του 1985. Σήμερα, σχεδόν ένα στα τρία αυτοκίνητα της BMW που πωλούνται παγκοσμίως εφοδιάζεται με την τετρακίνηση xDrive, η οποία διατίθενται σε μια ευρεία γκάμα μοντέλων σεντάν, χάτσμπακ, στέισον βάγκον, κάμπριο, κουπέ και SUV, από την Σειρά 1 έως την Σειρά 7. Συνολικά η BMW προσφέρει περισσότερα από 110 μοντέλα με το xDrive, τόσο με τους θερμικούς κινητήρες όσο και στα plug-in hybrid.


Στην πρώτη τετρακίνητη 325i «Allrad» η δύναμη μοιραζόταν σε ποσοστό 37:63 μεταξύ του εμπρός και πίσω άξονα αντίστοιχα. Το όνομα του μοντέλου άλλαξε μετέπειτα σε 325iX και από το 1988 προσφερόταν και στο στέισον βάγκον αμάξωμα. Το 1991 έκανε την εμφάνισή της η πρώτη τετρακίνητη 5άρα, η 525iX, στην οποία για πρώτη φορά το μοίρασμα της ισχύος ήταν ηλεκτρονικά ελεγχόμενο και εφοδιαζόταν με πολύδισκους συμπλέκτες που μοίραζαν την ροπή ανά άξονα σε ποσοστό 36:64.

Το 1999, το πρώτο Sports Activity Vehicle (SAV) της BMW, η X5 άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της μάρκας. Εφοδιαζόταν με ολοκαίνουργιο σύστημα τετρακίνησης, που ήταν πιο άμεσο και λειτουργούσε σε συνεργασία με το σύστημα Dynamic Stability Control (DSC). Το νεότερο μοντέλο της BMW που εφοδιάζεται με σύστημα xDrive, είναι η νέα BMW Σειρά 7, η οποία είναι επίσης το πρώτο μοντέλο που συνδυάζει το σύστημα τετρακίνησης με το Integral Active Steering, δηλαδή με το σύστημα παθητικής τετραδιεύθυνσης.

Get it on Google Play Download on the App Store