H BMW Σειρά 3 γιορτάζει 40 χρόνια από το 1975 (+video)

Το 1975 στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, η BMW παρουσίασε για πρώτη φορά τη BMW Σειρά 3, αντικαθιστώντας τη θρυλική BMW 02. Ωστόσο η πρώτη «3άρα» με το αποκλειστικά 2θυρο αμάξωμα αποτελούσε μια φυσική εξέλιξη της BMW 02 και η παραγωγή της διήρκησε 6 χρόνια (1975-1981). Χαρακτηριστικά της γνωρίσματα που διατηρήθηκαν και στα μεταγενέστερα μοντέλα σε πιο σύγχρονη μορφή ήταν τα ζεύγη των στρογγυλών εμπρός φωτιστικών σωμάτων και η παραδοσιακή μάσκα.


Τη μεγάλη αλλαγή από 2θυρο σε 4θυρο αμάξωμα έφερε η αμέσως επόμενη γενιά της BMW Σειρά 3 Ε30 (1982 – 1991), ωστόσο έμοιαζε και πάλι με την προγενέστερη. Από την τρίτη γενιά και μετά (E36), η μεσαία BMW εκσυγχρονίστηκε σε μεγάλο βαθμό τόσο σε σχεδίαση, όσο σε τεχνολογία, ποιότητα και κινητήρες.

Η πολυπόθητη BMW M3 έκανε την πρώτη εμφάνισή της το 1985 με το δεύτερης γενιάς μοντέλο και εφοδιαζόταν με 4κύλινδρο 2.3 λτ. κινητήρα ισχύος 195 ίππων. Σήμερα η BMW M3 Sedan εφοδιάζεται για πρώτη φορά με υπετροφοδοτούμενο 6κύλινδρο σε σειρά μηχανικό σύνολο 3.0 λτ. απόδοσης 431 ίππων.

Σύμφωνα με τη BMW, η πρώτης γενιάς 3άρα ικανοποίησε τους πελάτες της σε επίπεδο σπορ συμπεριφοράς και εντυπωσίαζε με τους πολύ οικονομικούς κινητήρες της. Δύο χρόνια μετά τον λανσάρισμά της, το 1977 η BMW Σειρά 3 έγινε το πρώτο αυτοκίνητο στην κατηγορία της με 6κύλινδρους κινητήρες. Μετέπειτα ακολούθησαν περεταίρω καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένων των σπορ ντίζελ κινητήρων άμεσου ψεκασμού και η ελαχιστοποίηση του βάρους μέσω χρήσης αλουμινίου και μαγνησίου.

Από την πρώτη γενιά μέχρι σήμερα, η BMW Σειρά 3 έχει διατηρήσει την κίνηση στους πίσω τροχούς, το εξαιρετικά ακριβές σύστημα διεύθυνσης και την ιδανική αναλογία βάρους ανά άξονα στο 50:50 (χαρακτηριστικό και των υπολοίπων BMW). To 1985 έγινε η πρώτη σειρά μαζικής παραγωγής αυτοκινήτων της μάρκας και με σύστημα τετρακίνησης, το οποίο στην ανανεωμένη BMW Σειρά 3 προσφέρεται με όλους τους κινητήρες εκτός των αρχικών βενζίνης (318i) και πετρελαίου (316d).

Από το 2θυρο αμάξωμα της πρώτης 3άρας και το πρώτο κουπέ στην τρίτης γενιάς, η έκτη γενιά του μοντέλου προσφέρεται στις BMW Σειρά 3 Sedan, Touring, Gran Turismo, Σειρά 4 Coupe, Cabrio και Gran Coupe.

Παρακολουθείστε παρακάτω και το βίντεο:

Get it on Google Play Download on the App Store