Αυτόνομο SUV αντί να παρκάρει σηκώθηκε κι έφυγε!

Οι περιπέτειες των αυτόνομων συστημάτων κίνησης το μόνο σίγουρο είναι πως θα μας απασχολούν πολύ στο μέλλον. Ήδη το κάνουν, αλλά όπως βαδίζει η αυτοκίνηση προς τη διάδοση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, δεδομένα θα διαβάζουμε/ακούμε ολοένα συχνότερα για περιστατικά σαν το συγκεκριμένο.

Στην Κίνα κυκλοφορούν αρκετά οχήματα με αντίστοιχες τεχνολογίες, καθώς οι εγχώριοι κατασκευαστές επενδύουν στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προκειμένου να «μπουστάρουν» το high-tech προφίλ τους, στην κόντρα με Ευρωπαίους, Αμερικανούς, Κορεάτες και Ιάπωνες. Η Li Auto, για παράδειγμα, τοποθετεί στο στάνταρ εξοπλισμό πολλών μοντέλων της συστήματα όπως το αυτόματο παρκάρισμα. Στη θεωρία, το αυτοκίνητο μπορεί να παρκάρει μόνο του ακόμα κι όταν οδηγός δεν είναι μέσα. Στην πράξη, όμως, μπορεί από αυτόνομο να εξελιχθεί σε «αναρχο-αυτόνομο»!

Οι σκηνές που απαθανάτισαν κάμερες ασφαλείας σε πάρκινγκ καταστήματος, εύκολα θα μπορούσαν να είναι από τα «προσεχώς» των καθημερινών μετακινήσεων. Ο οδηγός ενός Li Auto L9 θέλησε να αξιοποιήσει/επιδείξει το park assist του αυτοκινήτου του, κατεβαίνοντας από το όχημα και αφήνοντας στα ηλεκτρονικά να εκτελέσουν τις μανούβρες. Ο χώρος δεν ήταν δύσκολος, ένα Opel Isnignia σε αρκετά μέτρα απόσταση και με πλούσια άπλα, ακόμα και για τα μπόλικα δεδομένα του L9 (5.218 χλστ. μήκος, 1.998 χλστ. πλάτος, 1.800 χλστ. ύψος 3.105 χλστ. μεταξόνιο). Υπό κανονικές συνθήκες, ένα στρίψιμο αριστερά και μια όπισθεν θα ήταν το παρκάρισμα, άντε και μια-δυο έξτρα κινήσεις για το ίσιωμα. Όπως αποδεικνύουν τα ακόλουθα καρέ, ωστόσο, οι αλγόριθμοι, τα ραντάρ και οι κάμερες δεν μπορούν να κάνουν ό,τι και ο άνθρωπος, σε όλες τις περιστάσεις.

Η διαγράμμιση της θέσης μπέρδεψε τα συστήματα του πολυτελούς κινεζικού SUV, το οποίο άρχισε να κάνει συνεχώς μπρος-πίσω. Μέχρι που τελικά απηύδησε και έφυγε! Κανονικά, δίχως υπερβολή ή χιούμορ. Αφού το L9 διέκρινε ότι δεν μπορούσε (που μπορούσε) να παρκάρει, βγήκε στο δρόμο και παραλίγο να προκαλέσει ατύχημα. Εν τέλει ο ιδιοκτήτης του το πήρε στο κατόπι, με το smartphone στο χέρι (λογικά για να ακυρώσει τη διαδικασία μέσω εφαρμογής).

Get it on Google Play Download on the App Store