Έρχεται με φόρα το νέο Nissan Ariya Nismo

Το Ariya Nismo αποκαλύφθηκε με περισσότερες λεπτομέρειες στον εορτασμό της World EV Day, ενώ ετοιμάζεται για να λανσαριστεί στην Ευρώπη τον Ιανουάριο του 2025. Συνδυάζει την τεχνολογία που προέρχεται από τις εμπειρίες στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, με τα νέα δεδομένα της ηλεκτροκίνησης για να προσφέρει ταχύτερη και πιο συναρπαστική οδήγηση από τις νορμάλ εκδόσεις του.

Βασισμένο στην πλούσια κληρονομιά Nismo της Nissan και διατηρώντας παράλληλα μια σχεδίαση εμπνευσμένη από την Ιαπωνική παράδοση, το Ariya Nismo ανεβάζει την απόδοση του Ariya e-4ORCE των 87 kWh σε νέα ύψη. Στο πίσω μέρος του οχήματος το εκτεταμένο κάτω μέρος του προφυλακτήρα αυξάνει την αρνητική πίεση μεταξύ του οχήματος και του δρόμου, βελτιώνοντας έτσι την κατακόρυφη δύναμη. Επιπλέον, οι αεροτομές και οι αεροκουρτίνες, εμπνευσμένες από τη Formula E, μειώνουν την οπισθέλκουσα, δημιουργώντας ομαλή ροή ανέμου κατά μήκος του αμαξώματος. Παράλληλα, τα ελαστικά Michelin Pilot Sport EV που τοποθετήθηκαν στο Ariya Nismo έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν αυξημένη πρόσφυση. Οι τροχοί 20 ιντσών Enkei Mat Process μειώνουν την οπισθέλκουσα και το βάρος, χάρη στους επίπεδους δίσκους τους στην περιφέρεια της ζάντας. Επιπλέον, τα ελαστικά, λόγω της σχεδίασης τους, διώχνουν πιο εύκολα τον αέρα, διατηρώντας τα φρένα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Η υπογραφή Nismo γίνεται αισθητή σε όλο το όχημα, τόσο εξωτερικά, όσο και στο εσωτερικό όπου το σήμα Nismo βρίσκεται ανάγλυφο στα καθίσματα και αναβοσβήνει στον πίνακα οργάνων. Το Ariya Nismo διαθέτει επανασχεδιασμένο εσωτερικό, από τα καθίσματα μέχρι τα εσωτερικά του φινιρίσματα. Τα καθίσματα, κατασκευασμένα από υλικό που μοιάζει με σουέντ, ειδικά σχεδιασμένα για σπορ οδήγηση και προσφέροντας βελτιωμένη στήριξη. Ο χαρακτήρας της Nismo είναι παρών σε όλο το εσωτερικό, με κόκκινες ραφές στο τιμόνι, μαζί με τις χαρακτηριστικές κόκκινες πινελιές της Nismo.

Η εξέλιξη του Ariya Nismo εξασφαλίζει αυξημένη ισχύ και επιδόσεις. Το πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο διαθέτει συνδυαστική δύναμη 435 ίππων και ροπή 600 Nm, επιταχύνει στο 0-100 χλμ./ώρα σε 5 δλ. και στο 80-120 χλμ./ώρα σε μόλις 2,4 δλ. Απόδοση υψηλή, αλλά πλέον συναντάται σε ευρείας παραγωγής ηλεκτρικά SUV και όχι σε ένα ειδικό σπορ μοντέλο όπως είναι το Ariya Nismo. Οι δύο ηλεκτροκινητήρες αντλούν ενέργεια από την μπαταρία των 91 kWh (ωφέλιμη 87 kWh).

Το σύστημα αναρτήσεων περιλαμβάνει τροποποιημένα ελατήρια, αντιστρεπτικές δοκούς και αμορτισέρ, συνεργάζεται με ένα ισορροπημένο πλαίσιο για την αφαίρεση των κραδασμών και τον αυξημένο έλεγχο της κίνησης κύλισης, προσφέροντας στους οδηγούς βελτιωμένο επίπεδο ακαμψίας. Όσον αφορά στο τιμόνι, το Ariya Nismo αλλάζει την αίσθησή του ανάλογα με την ταχύτητα, δουλεύοντας σε συνδυασμό με την ανάρτηση για να δημιουργήσει απαράμιλλη σταθερότητα. Το μοντέλο διαθέτει επίσης την επιλογή «Nismo mode», προσφέροντας στους οδηγούς μια μοναδική αίσθηση, με σταθερή και ομαλή επιτάχυνση. Σε κανονικές συνθήκες οδήγησης, οι οδηγοί μπορούν να μεταβούν απρόσκοπτα στην εναλλακτική «κανονική λειτουργία» του Ariya Nismo, η οποία παρέχει μια διαισθητική, δυναμική οδήγηση, εξισορροπώντας την δύναμη με την «απλότητα» του αυτοκινήτου. Το Ariya Nismo είναι επίσης εξοπλισμένο με την τεχνολογία e-4ORCE που βελτιστοποιεί την πρόσφυση σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Το Nismo e-4ORCE μπορεί να διορθώσει άμεσα την υποστροφή σε στιγμές υψηλής επιτάχυνσης, ενώ προσφέρει 12% βελτίωση στη διατήρηση της ιδανικής γραμμής σε σύγκριση με τη βασική τεχνολογία e-4ORCE.

Get it on Google Play Download on the App Store