Νέες τεχνολογίες της Ford για πιο άνετη και ασφαλή οδήγηση

Η Ford εξελίσσει νέες τεχνολογίες υποστήριξης του οδηγού, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες για πρώτη φορά στα οχήματά της την επόμενη διετία και θα διευκολύνουν το παρκάρισμα και την οδήγηση σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας, ενώ θα βοηθούν στην αποφυγή συγκρούσεων.


Η ειδοποίηση διερχόμενης κυκλοφορίας με τεχνολογία αυτόματου φρεναρίσματος της Ford είναι σχεδιασμένη για να εντοπίζει διερχόμενα άτομα και αντικείμενα πίσω από το όχημα, ειδοποιώντας τον οδηγό και τέλος φρενάροντας εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει. Η ευρυγώνια πίσω κάμερα θα προσφέρει άριστη εικόνα της περιοχής πίσω από το όχημα. Η αναβαθμισμένη λειτουργία active park assist θα αναλαμβάνει το παράλληλο ή κάθετο παρκάρισμα, με το απλό πάτημα ενός μπουτόν.

Το Cross Traffic Alert με λειτουργία αυτόματου φρεναρίσματος χρησιμοποιεί αισθητήρες ραντάρ για να παρακολουθεί τη περιοχή πίσω από το όχημα. Εάν ο οδηγός κάνει όπισθεν και δεν αντιδράσει στην αρχική προειδοποίηση, το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα. Επίσης ανιχνεύει μοτοσικλέτες και ποδήλατα.

Η Κάμερα οπισθοπορείας προβάλλει μία ευρυγώνια εικόνα του πίσω μέρους του αυτοκινήτου στην οθόνη του αυτοκινήτου, προσφέροντας παρόμοια λειτουργικότητα με την Front Wide View Camera της Ford που βρίσκεται στο εμπρός τμήμα των μοντέλων Ford Edge, Galaxy και S-MAX. Στην όπισθεν, προσφέρει μία πρόσθετη εικόνα που επιτρέπει στους οδηγούς να βλέπουν πέρα από τις γωνίες καθώς και αντικείμενα και εμπόδια που πλησιάζουν πίσω από το όχημα.

Ελιγμοί αποφυγής εμποδίου

H Ford εξελίσσει επίσης μία νέα τεχνολογία που βοηθά τους οδηγούς να αποφύγουν σταματημένα ή αργά κινούμενα οχήματα και το ενδεχόμενο σύγκρουσης. Το σύστημα υποστήριξης ελιγμών αποφυγής εμποδίου έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με ταχύτητες πόλης και αυτοκινητόδρομου. Χρησιμοποιεί ραντάρ και μία κάμερα για να ανιχνεύει αργά κινούμενα και σταματημένα οχήματα και μέσω την κατάλληλων ελιγμών επιτρέπει στους οδηγούς να αποφύγουν ένα όχημα και κατ’ επέκταση μία σύγκρουση.

Το σύστημα ενεργοποιείται εάν δεν υπάρχει επαρκής χώρος για την αποφυγή μιας σύγκρουσης μόνο με φρενάρισμα και ο οδηγός αποφασίζει να κάνει έναν ελιγμό αποφυγής. Το Evasive steering assist βασίζεται στην υπάρχουσα τεχνολογία Forward Collision Warning, και Pre-Collision Assist, που μειώνει τη σφοδρότητα συγκρούσεων όπου εμπλέκονται οχήματα και πεζοί ή βοηθά τους οδηγούς να αποφύγουν τελείως της σύγκρουση.

Προειδοποίηση λάθους κατεύθυνσης στον αυτοκινητόδρομο

Η Ford δημιούργησε μία τεχνολογία που προειδοποιεί τους οδηγούς να μην επιλέξουν λάθος ρεύμα κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο. Το Wrong Way Alert χρησιμοποιεί μία κάμερα τοποθετημένη στο παρμπρίζ σε συνδυασμό με πληροφορίες από το σύστημα πλοήγησης για να προειδοποιήσει τους οδηγούς με οπτικά και ακουστικά σήματα όταν παραβιάζουν δύο απαγορευτικά σήματα (“No Entry”) εισόδου ή εξόδου σε αυτοκινητόδρομο. Το σύστημα βασίζεται στο Traffic Sign Recognition που χρησιμοποιεί μία εμπρόσθια κάμερα η οποία εντοπίζει οδικά σήματα και προειδοποιεί τον οδηγό για την παρουσία τους. Το Wrong Way Alert με τη συμβολή της κάμερας και του συστήματος πλοήγησης προειδοποιεί τους οδηγούς να σταματήσουν ή να στρίψουν.

Το Traffic Jam Assist είναι μία ακόμα τεχνολογία που είχε ανακοινώσει παλιότερα η Ford, και αναμένεται να κυκλοφορήσει ευρέως μέσα στην επόμενη διετία. Το σύστημα βοηθά τον οδηγό να διατηρεί το όχημα στο κέντρο της λωρίδας του και χρησιμοποιεί το φρένο και το γκάζι για να εναρμονιστεί με το ρυθμό του προπορευόμενου οχήματος

Μακροπρόθεσμα, η Ford εξελίσσει επίσης ένα Προηγμένο Σύστημα Εμπρόσθιου Φωτισμού, Βασισμένο σε Κάμερα που διευρύνει τη δέσμη των προβολέων σε διασταυρώσεις και κυκλικούς κόμβους ακολουθώντας την ερμηνεία των σημάτων της κυκλοφορίας.

Get it on Google Play Download on the App Store