Ποια μοντέλα έχουν τα πιο παλιά ονόματα;

Τα αυτοκίνητα συνεχώς αλλάζουν και βελτιώνονται σε κάθε τομέα, ωστόσο κάποια μοντέλα έχουν διατηρήσει αναλλοίωτη την ονομασία τους στο πέρασμα των δεκαετιών. Μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τους προκατόχους τους σε τεχνολογία, ασφάλεια, κινητήρες, σχεδιασμό (εκτός εξαιρέσεων) κ.λπ., όμως, το όνομά τους είναι το ίδιο με εκείνο, όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά, ακόμα και πριν από 89 ολόκληρα χρόνια! Για να μπει ένα καλό όριο στον όρο «παλιό», κοιτάμε περιπτώσεις που χρονολογούνται μέχρι και το 1970. Οπότε μην απορήσετε που θα δείτε να λείπουν το Lada Niva, το VW Golf και άλλα, πράγματι ιστορικά – ωστόσο όχι τόσο μακρόχρονα, ονόματα. Ας δούμε παρακάτω ποια είναι τα επιβατικά μοντέλα, τα οποία έχουν τα μακροβιότερα ονόματα και δεν έχουν σταματήσει να παράγονται από τότε που παρουσιάστηκαν.

Chevrolet Suburban (1934 έως σήμερα)

Πρόκειται για ένα άγνωστο μοντέλο για τις αγορές της Ευρώπης, όχι όμως και στις Η.Π.Α., όπου πωλείται από το 1934 έως σήμερα, στην ενδέκατη γενιά του, με το ίδιο όνομα. Το τωρινό Chevrolet Suburban είναι ένα θηριώδες SUV μήκους 5,7 μ. και με κινητήρες 5.3 λτ. και 6.2 λτ.

Ford F-Series (1947 έως σήμερα)

Το απόλυτο best seller όχημα στις Η.Π.Α. για πάνω από 40 χρόνια, το Ford F-Series με ιστορία που ξεκινά πριν από 72 χρόνια και συνεχίζει να είναι άκρως πετυχημένη, έως την υπάρχουσα 14η γενιά του.

Toyota Land Cruiser (1951 έως σήμερα)

Το Land Cruiser έχει γίνει συνώνυμό όλα αυτά τα χρόνια της αντοχής στην σκληρή χρήση και των κορυφαίων εκτός δρόμου ικανοτήτων του. Και αυτό υβριδικό πλέον, με απίστευτη πέραση στο αγοραστικό κοινό που δημιουργεί τεράστιες λίστες αναμονής.

Chevrolet Corvette (1953 έως σήμερα)

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα στον πλανήτη εδώ και δεκαετίες, το οποίο είναι συνώνυμο των σπορ χαρακτηριστικών. Μάλιστα, στη νέα Corvette, ο κινητήρας τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στο κέντρο.

Mercedes-Benz SL (1953 έως σήμερα)

Από την πρώτη γενιά της έως την υπάρχουσα 6η, η Mercedes-AMG SL εκπέμπει μια μοναδική γοητεία και πολυτέλεια, σε κάμπριο πάντα αμάξωμα. Όλες διέθεταν δυνατούς κινητήρες στην εποχή τους με 6, 8, και 12 κυλίνδρους.

Toyota Crown (1955 έως σήμερα)

toyota crown

Μια φορά κι έναν καιρό, για πάνω από 60 χρόνια,  ένα από τα πιο μεγάλα και ιστορικά σεντάν της ιαπωνικής φίρμας. Αλλαγμένο εντελώς στην τελευταία, 16η, και SUV πια γενιά του.

Mini Cooper (1959 έως σήμερα)

Καμία σχέση με το αρχέγονο Mini του σερ Αλέξανδρου Ισιγόνη, αλλά δεν παύει να είναι ένα όνομα ασήκωτο σαν Ιστορία.

Alfa Romeo Giulia (1962 έως σήμερα)

Άλλη μια εμβληματική μορφή της αυτοκίνησης, που επίσης έκανε τεράστιο διάλειμμα (από το 1978 μέχρι το 2019) μέχρι να επιστρέψει.

Porsche 911 (1963 έως σήμερα)

Από τα ελάχιστα αυτοκίνητα που έχουν διατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια την ίδια εξωτερική μορφή, είναι η πολυπόθητη και άκρως συναρπαστική Porsche 911. Μόνο στο άκουσμα του ονόματος «Porsche», έρχεται κατευθείαν το εμβληματικό αυτό σπορ μοντέλο.

Ford Mustang (1965 έως σήμερα)

Η Mustang έχει μεγαλώσει γενιές στις Η.Π.Α. και έχει άπειρους φανατικούς θαυμαστές, ενώ στην Ευρώπη πάτησε μόλις πριν από μια πενταετία. Ο μπρουτάλ χαρακτήρας της έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα, μαζί με το διάσημο όνομά της.

Chevrolet Camaro (1966 έως σήμερα)

Όσο την προλαβαίνουμε ακόμα, καθώς καταργείται συνεχώς από αγορές και δεν υπάρχει επιβεβαίωση για λανσάρισμα επόμενης γενιάς – σίγουρα, δε, όπως την ξέρουμε, δηλαδή με μοτέρ V6 και κυρίως V8.

Ford Bronco (1966 έως σήμερα)

ford bronco evrwpi

Άλλο ένα μοντέλο από την Αμερική, έχοντας επανέλθει το 2021 έπειτα από διακοπή 19 χρόνων. Στις 6 γενιές το ημερολόγιο και συνεχίζει να γράφει.

Toyota Corolla (1966 έως σήμερα)

gr corolla aftomato

Το πρώτο σε πωλήσεις παγκοσμίως αυτοκίνητο σήμερα αλλά και σε προηγούμενα έτη και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα εδώ και δεκαετίες. Έκανε ένα διάλειμμα σε «Auris» το χάτσμπακ, όμως το σεντάν δεν αλλαξοπίστησε ποτέ.

Suzuki Jimny (1970 έως σήμερα)

Η φωτογραφία από την προηγούμενη γενιά του «Τζίμη», μόνο και μόνο γιατί ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι πάει τόσο πίσω στο χρόνο το αγαπημένο Suzuki. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει η καριέρα του ως «Samurai» στα μέρη μας (και σε άλλες αγορές), αλλά το Jimny κουβαλάει πάνω από μισό αιώνα ιστορίας.

Get it on Google Play Download on the App Store