Πως φοροδιαφεύγουν με τα μηχανήματα POS

Η φαντασία και ευρηματικότητα στο πάρτι της φοροδιαφυγής δεν γνωρίζουν όρια. Τη δράση των επιτήδειων στο σπορ της φοροδιαφυγής δεν έχει ανακόψει ούτε η έκρηξη των ηλεκτρονικών πληρωμών που εκδηλώθηκε κυρίως μετά την επιβολή των capital controls. Συνεχίζουν να βρίσκουν τρόπους για να «κρύβουν» από την εφορία τα έσοδά τους και να μην κόβουν αποδείξεις.

Το νέο κόλπο που χρησιμοποιούν τώρα γίνεται μέσω των συστημάτων POS. Οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Οικονομικής Αστυνομίας που έχουν κάνει απόβαση τις ημέρες αυτές στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές εντόπισαν επιχειρήσεις που ενώ δέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα μέσω των POS που διαθέτουν, «ξεχνούν» να εκδώσουν αποδείξεις κι από τις ταμειακές μηχανές τους. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι κάθε συναλλαγή που γίνεται μέσω κάρτας καταγράφεται στο τραπεζικό σύστημα.

Κατά τους ελέγχους που διενεργούν οι ελεγκτές διαπιστώνουν ότι ενώ οι πελάτες των καταστημάτων – επιχειρήσεων πληρώνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και η συναλλαγή γινόταν κανονικά μέσω των POS, οι επαγγελματίες ή οι υπάλληλοι του ταμείου δίνουν μόνο την απόδειξη που εκδίδεται από το μηχάνημα POS και όχι την απόδειξη από την ταμειακή μηχανή. Έτσι, με τον τρόπο αυτό δεν εμφανίζουν στην εφορία τις πραγματικές εισπράξεις της επιχείρησης.

Σύμφωνα με στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών εκτός από αυτούς που αποφεύγουν συστηματικά να εκδίδουν αποδείξεις για συναλλαγές που γίνονται με μετρητά, δεν είναι λίγοι αυτοί που ρισκάρουν και δεν κόβουν αποδείξεις για τις πληρωμές που γίνονται με πλαστικό χρήμα θεωρώντας ότι δεν θα ελεγχθούν από την εφορία για τις συναλλαγές αυτές.

Πηγή: www.fpress.gr

Get it on Google Play Download on the App Store