Πέθανε ο πατέρας του Lada Niva

Την τελευταία του πνοή άφησε την Κυριακή ο πρώην αρχιμηχανικός και σχεδιαστής της Lada, ο κ. Petr Mikhailovich Prusov, ο οποίος είναι και ο πατέρας του πρώτου SUV με μονοκόκ αμάξωμα, του γνωστού σε όλους μας Lada Niva.

Δείτε ακόμα: Το Lada Niva δεν πεθαίνει ποτέ… Ποτέ όμως! (+video)

Ο κ. Prusov γεννήθηκε στη Λευκορωσία το 1942 και ύστερα από το τέλος των σπουδών του στο Ινστιτούτο μηχανολογίας του Ζαπορόζιε, ξεκίνησε να εργάζεται για τη Lada το 1970 στο κεντρικό εργοστάσιο της εταιρείας στο Τολιάτι. Δύο χρόνια αργότερα, το 1972, ο κ. Prusov ανέλαβε τη θέση του Υπεύθυνου σχεδίασης και εξέλιξης του Lada Niva, του πρώτου μοντέλου της Lada που δεν βασίστηκε σε αυτοκίνητο της Fiat.

Το Niva, βγήκε στην παραγωγή 5 χρόνια αργότερα και έκτοτε, για 40 ολόκληρα χρόνια συνεχίζει να παράγεται από τη Lada, έχοντας ξεπεράσει τις 2,5 εκατομμύρια μονάδες, οι 500.000 εκ των οποίων έχουν εξαχθεί εκτός της Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμα: Έρχεται επίσημα νέο Lada Niva μετά από 41 χρόνια!

Ο κ. Prusov εκτός από το Niva συμμετείχε στην εξέλιξη αρκετών άλλων μοντέλων της Lada (VAZ 1111 Oka, VAZ 2110, Samara 2, Kalina κ.λπ.), ενώ από το 1998 έως και το 2003 ήταν ο αρχιμηχανικός της εταιρείας. Το Μάρτιο του 2003 αποσύρθηκε από την «ενεργό δράση», όμως συνέχισε να μετέχει από άλλα πόστα στη Lada, ενώ από το Φεβρουάριο του 2017 μέχρι και τον θάνατό του ο Ρώσος αρχιμηχανικός διέτελεσε σύμβουλος του Αντιπροέδρου της εταιρείας.

Get it on Google Play Download on the App Store