Θυμάστε το άσχημο αλλά καινοτόμο Fiat Ecobasic;




Πριν από 14 χρόνια, το 2000 η Fiat είχε παρουσιάζει ένα πολύ ιδιαίτερο και μάλλον άσχημο μικρό πρωτότυπο αυτοκίνητο, το Ecobasic, το οποίο μπορεί να μειονεκτούσε σε ομορφιά, ωστόσο έφερε καινοτόμες -για την εποχή- τεχνολογίες, ενώ η κατανάλωση και οι εκπομπές CO2, που τότε λίγους ενδιέφεραν είναι άκρως εντυπωσιακές.

Το  Fiat Ecobasic βασιζόταν σε ένα ατσάλινο πλαίσιο από χωροδικτύωμα (όπως στο Multipla), ενώ όλα τα μέρη του αμαξώματος ήταν κατασκευασμένα από πλαστικό ειδικής επεξεργασίας και αντοχής. Επίσης το πίσω παρμπρίζ δεν ήταν από κρύσταλλο, αλλά από πολυανθρακικό υλικό, ενώ «δίαιτα» είχε υποστεί και το εσωτερικό, αφού στο ταμπλό και στα καθίσματα είχε γίνει χρήση σωληνοειδούς σκελετών. Το διαστάσεων 3.500 χλστ. μήκους, 1.710 χλστ. πλάτους και 1.470 χλστ. ύψους Fiat Ecobasic ζύγιζε μόλις 750 κιλά και διέθετε μεγάλους χώρους για τέσσερις επιβάτες.

Την κίνηση του compact και ελαφριού πρωτότυπου Fiat αναλάμβανε ένας νέος 4κύλινδρος ντίζελ κινητήρας 1.2 JTD με απόδοση 61 ίππων και 160 Nm ροπής, με κατανάλωση μόλις 2,9 λτ./100 χλμ. και με εκπομπές CO2 στα 76 γρ./χλμ. Από πλευράς επιδόσεων τα πήγαινε επίσης αρκετά καλά, αφού επιτάχυνε στο 0-100 χλμ./ώρα σε 13 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα έφτανε τα 160 χλμ./ώρα.




Get it on Google Play Download on the App Store