Ο 1.5 turbo 400 PS κινητήρας της Nissan που σηκώνεις με τα χέρια!




Αποδεικνύοντας στην πράξη την τεχνολογική της πρωτοπορία, η Nissan παρουσίασε έναν ολοκαίνουργιο κινητήρα βενζίνης, ο οποίος χαρακτηρίζεται όχι μόνο από το πολύ χαμηλό του βάρος, αλλά και την εντυπωσιακή απόδοση της ισχύος του και της ροπής του, από μόλις 1.5 λίτρα. Το νέο αυτό μοτέρ, θα εφοδιάσει το αγωνιστικό πρωτότυπο Nissan ZEOD RC Hybrid, το οποίο θα λάβει μέρος στο φετινό 24ωρο αγώνα του Λε Μαν και με το οποίο η μάρκα σχεδιάζει να κλέψει τις εντυπώσεις από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές της.

Ο νέος DIGT R βενζινοκινητήρας των 1.5 λίτρων της Nissan, είναι 3κύλινδρος και με turbo, ενώ ζυγίζει μόλις 40 κιλά (συνήθως οι κινητήρες αυτοί ζυγίζουν περί τα 100 κιλά). Σύμφωνα με τη Nissan μάλιστα, το μοτέρ αυτό είναι τόσο ελαφρύ ώστε μπορεί να μεταφερθεί χωρίς πρόβλημα από έναν ενήλικα με γυμνά χέρια! Ωστόσο, πέρα από το χαμηλό του βάρος, ο νέος αυτός κινητήρας ξεχωρίζει και για την απόδοσή του, μιας και η μέγιστη ισχύς του φθάνει τα 400 άλογα και η ροπή τα 380 Nm. Εντυπωσιακή είναι και η αναλογία ίππων ανά κιλό (10:1), η οποία είναι καλύτερη ακόμη και από αυτή των νέων κινητήρων που θα τοποθετηθούν στα φετινά μονοθέσια της Φόρμουλα 1! Στα χαρακτηριστικά του κινητήρα αυτού, ξεχωρίζει επίσης η ευστροφία του (κόφτης στις 7.500 σ.α.λ.), αλλά και οι εξαιρετικά compact εξωτερικές του διαστάσεις (Ύψος: 500 χλστ., Μήκος: 400 χλστ., Πλάτος: 200 χλστ.).

Στο νέο αγωνιστικό πρωτότυπο της Nissan, το ZEOD RC, ο 1,5 λτ. DIGT R βενζινοκινητήρας θα συνδυαστεί με έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα χωρίς προς το παρόν να υπάρχει πληροφόρηση για τη συνδυαστική τους ισχύ. Η δύναμη, θα μεταφέρεται στους τροχούς μέσω 5τάχυτου κιβωτίου, ενώ χαρακτηριστικό του αγωνιστικού πρωτότυπου αποτελεί και το γεγονός κίνησης μόνο με ηλεκτρισμό. Σε ό,τι αφορά πάντως στο βενζινοκινητήρα, πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα 3κύλινδρο μοτέρ θα βρεθεί κάτω από το καπό ενός αγωνιστικού πρωτότυπου και, σε κάθε περίπτωση, η Nissan υπόσχεται ότι σύντομα στο μέλλον, το μοτέρ αυτό με όλη την τεχνολογία που φέρει, θα έλθει και στα αυτοκίνητα παραγωγής. 





Get it on Google Play Download on the App Store