Σε ισχύ από 1η Ιουλίου ο νέος νόμος για την ασφάλιση αυτοκινήτου




Ξεκινάει από σήμερα 1η Ιουλίου η εφαρμογή του νέου νόμου 4261/2014 για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των αυτοκινήτων, ο οποίος φέρει νέες ρυθμίσεις και σύμφωνα με ασφαλιστικές εταιρείες εκσυγχρονίζει και απλοποιεί πολλές διαδικασίες. Για παράδειγμα καταργείται η αυτόματη ανανέωση της ασφάλισης αυτοκινήτου, ενώ καταργούνται ακόμα το ειδικό σήμα ασφάλισης, το σήμα προσωρινής ασφάλισης και η βεβαίωση ασφάλισης.

Σε περίπτωση έκδοσης νέου Ασφαλιστηρίου συμβολαίου, η ασφαλιστική κάλυψη αρχίζει μόνο με την εξόφληση των ασφαλίστρων στην ασφαλιστική εταιρία. Πριν από την καταβολή των ασφαλίστρων, δεν ισχύει ασφαλιστική κάλυψη και δεν γίνεται παραλαβή του Ασφαλιστήριου συμβόλαίου. Με το νέο νόμο, για να ανανεωθεί η ασφάλιση θα πρέπει να γίνεται καταβολή των ασφαλίστρων πριν αρχίσει η νέα ασφαλιστική περίοδος του Ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Σε διαφορετική περίπτωση, το Ασφαλιστήριο συμβόλαιο λήγει και δεν ανανεώνεται.

Πλέον ο ασφαλιζόμενος δεν θα λαμβάνει Ειδικό σήμα ασφάλισης, αλλά ούτε και Βεβαίωση ασφάλισης. Σε περίπτωση ελέγχου από Αστυνομική Αρχή, αρκεί να δείξετε το Ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας το οποίο χρειάζεται να υπάρχει πάντα στο όχημα.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν έχετε παραλάβει ακόμη το Ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας μετά την πληρωμή, χρειάζεται να δείξετε την Απόδειξη Πληρωμής Ασφαλίστρων, και συνοδευτικά την Ειδοποίηση Πληρωμής Ασφαλίστρων, εφόσον την έχετε μαζί σας.

Όσοι δεν ανανεώσουν ή ασφαλίσουν το αυτοκίνητό τους υπάρχουν οι εξής κυρώσεις και πρόστιμα έως 3.000 ευρώ:

  • Αφαίρεση πινακίδων, διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας για δέκα ημέρες
  • Αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής
  • Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
  • Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.




Get it on Google Play Download on the App Store