Λήγει σήμερα η διορία για τα ανασφάλιστα οχήματα

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί από το κράτος για να ασφαλίσουν οι ιδιοκτήτες τα ανασφάλιστα οχήματά τους (υπολογίζονται γύρω στα 1.5 εκατομμύρια), σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη που υπερψηφίστηκε στις  26 Μαρτίου 2013 από τη βουλή για τον εντοπισμό της κυκλοφορίας ανασφαλίστων οχημάτων.

Όσοι δεν «συμμορφωθούν» θα έρθουν αντιμέτωποι με τις κυρώσεις του νόμου, ενώ να υπενθυμίσουμε ότι η ασφάλιση των οχημάτων είναι υποχρεωτική από τη στιγμή που δεν έχει προηγηθεί διαδικασία ακινησίας του αυτοκινήτου.

Μετά λοιπόν τις 15 Απριλίου, η ΓΓΠΣ αρχίζει τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις και όπου εντοπίζονται ανασφάλιστα οχήματα θα στέλνεται η σχετική ειδοποίηση. Αν σε οκτώ μέρες ο κάτοχος δεν ασφαλίσει το όχημά του καταβάλλοντας νωρίτερα παράβολο 250 ευρώ υπέρ του Δημοσίου, η ΓΓΠΣ θα ενημερώνει την Αστυνομία για την επιβολή προστίμων και την αφαίρεση άδειας, πινακίδων και διπλώματος για δέκα μέρες, τα οποία επιστρέφονται, μόνο εφόσον ασφαλιστεί το όχημα.

Αν προκληθεί ατύχημα από ανασφάλιστο όχημα, πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας αφαιρούνται για δύο χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για τρία. Επιστρέφονται και πάλι, μόνο με την προϋπόθεση ασφάλισης του οχήματος. Με πράξη της αστυνομικής αρχής βεβαιώνεται πρόστιμο 1.000 ευρώ για ανασφάλιστα λεωφορεία και φορτηγά, 500 ευρώ για επιβατηγά και 250 ευρώ για δίκυκλα.

Μάλιστα για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, η ΓΓΠΣ θα διενεργεί τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο διασταυρώσεις στοιχείων ανάμεσα στα αρχεία των οχημάτων που έχουν ασφαλιστεί και των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας. 

Get it on Google Play Download on the App Store