Η Κίνα «έσπασε» κάθε ρεκόρ με 20 εκ. πωλήσεις αυτοκινήτων!




Το 2013 η αγορά της Κίνας έφθασε στα 20 εκατομμύρια αυτοκίνητα, δημιουργώντας έτσι ένα νέο ρεκόρ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σε σχέση μάλιστα με το 2012, η κινέζικη αγορά αυτοκινήτου σημείωσε αύξηση στις πωλήσεις της κατά 14%, ενώ το 2014 αναμένεται η αγορά της Κίνας να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα νούμερά της. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η άλλοτε κραταιά Αμερικάνικη αγορά αυτοκίνητου έκλεισε το 2013 με 15,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα, δηλαδή 4,4 εκατομμύρια λιγότερα από αυτά της Κίνας.

Στην αγορά αυτοκινήτου της Κίνας, η πιο δημοφιλής κατηγορία είναι τα σεντάν, τα οποία το 2013 έκλεισαν με 7,3 εκατομμύρια πωλήσεις και μερίδιο 47%. Το πρώτο σε πωλήσεις αυτοκίνητο του 2013 ήταν το Ford Focus με 403.000 ταξινομήσεις, ενώ δεύτερο ήταν το VW Lavida και τρίτο το Buick Excelle. Στις εταιρείες, η VW ήταν αυτή που κατέκτησε την πρώτη θέση του 2013 με 2,4 εκατομμύρια πωλήσεις και άνοδο 16,9% σε σχέση με το 2012. Η Hyundai ήταν δεύτερη, τρίτη ήταν η Toyota, ενώ την πρώτη 5άδα έκλεισαν η Nissan και η GM.

Η αγορά της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα αμέσως επόμενα χρόνια, ακολουθώντας την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αλλωστε, σήμερα, με αναλογία κάτω των 100 αυτοκινήτων ανά 1.000 κατοίκους, η ιδιοκτησία αυτοκινήτου στην αχανή Ασιατική χώρα παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή τη δυναμική της αγοράς της Κίνας έχουν δει όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι οποίοι σπεύδουν πλέον να κατασκευάσουν εργοστάσια στη χώρα για να καλύψουν τη ζήτηση. Πολλοί είναι επίσης αυτοί οι οποίοι σε συνεργασία και με κινέζικες αυτοκινητοβιομηχανίες, κατασκευάζουν αυτοκίνητα ειδικά για τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον πλανήτη, ώστε να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το μερίδιό τους στη χορταστική αυτή πίτα.

 




Get it on Google Play Download on the App Store