Μέχρι και τα Nascar γίνονται ηλεκτρικά! (+video)

Έχουμε δει οχυρά και οχυρά να πέφτουν από τους καταπέλτες του εξηλεκτρισμού. Η Porsche 911 έγινε υβριδική, η Ferrari έχει plug-in υβριδικά και ετοιμάζει ηλεκτρικό, μέχρι Lada Niva EV παρουσιάστηκε. Ότι θα ζούσαμε να βλέπαμε τα Nascar με πρίζες και ηλεκτροκινητήρες, όμως, ούτε στην πιο τρελή μας φαντασία.

Η αποθέωση της παλιάς σχολής μηχανοκίνητου αθλητισμού και της απλότητας, με αυτοκίνητα που πριν λίγα χρόνια φόραγαν 4άρια χειροκίνητα κιβώτια και δεν έφεραν ίχνος αεροδυναμικής εξέλιξης, μπαίνει με τη σειρά της στο μάτι του EV κυκλώνα. Στην Αμερική παρουσιάστηκε ήδη ένα «βέβηλο» πρωτότυπο, που μέσα σε όλα μοιάζει και με crossover. Καμία σχέση με τα σημερινά χαμηλά, επιθετικά, καθαρόαιμα αγωνιστικά του Nascar Cup Series. Το πρωτότυπο όχημα παρουσιάστηκε από την ABB, αλλά αποτελεί προϊόν συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων δυνάμεων στο πρωτάθλημα, τουτέστιν Chevrolet, Ford και Toyota.

Πέρα από τις αμφιβόλου αισθητικής γραμμές του -κατασκευασμένου από συνθετικά υλικά- αμαξώματος, η τεράστια αεροτομή είναι αυτή που αποτελεί πόλο έλξης για τα βλέμματα. Η υποδοχή για τη σύνδεση του καλωδίου φόρτισης βρίσκεται πίσω αριστερά, εκεί δηλαδή όπου στα κανονικά αυτοκίνητα του Nascar υπάρχει η τάπα της βενζίνης. Λεπτομέρειες για τις ταχύτητες φόρτισης δεν ανακοινώνονται, αλλά για το σύστημα κίνησης έχουμε μπόλικες. Τρεις ηλεκτροκινητήρες STARD UHP 6-Phase (1 μπροστά, 2 πίσω), ίδιοι με εκείνους του Ford F-150 Lightining SuperTruck, παράγουν συνολικά 1.360 ίππους και κινούν όλους τους τροχούς, αντλώντας ενέργεια από μια μπαταρία 78 kWh.

Παρότι το πρωτότυπο υπαινίσσεται ένα ηλεκτρικό μέλλον για το Nascar, η διοργανώτρια αρχή δήλωσε «Είμαστε αφοσιωμένοι στον ιστορικό ρόλο του κινητήρα εσωτερικής καύσης στους αγώνες». Ωστόσο, συμπλήρωσε: «Είμαστε επίσης δεσμευμένοι στην απο-ανθρακοποίηση (decarbonizing) των δραστηριοτήτων μας και την ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα σε μηδενικό επίπεδο, σε όλες τις βασικές λειτουργίες του πρωταθλήματος, έως το 2035 μέσω της ηλεκτροκίνησης και των καινοτόμων λύσεων».

Get it on Google Play Download on the App Store